ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z jabłkami WC#7

Ciasto migdałowe z jabłkami WC#7

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z tradycją kolejny wypiek z Weekendowej Cukierni . Tym razem gospodynią jest Panna Malwinna z bloga Filozofia smaku, która zaproponowała ciasto autorstwa Bei (blog Bea w Kuchni). Szczerze, to już się bałam, że kolejny miesiąc będziemy męczyć przepisy Nigelli ;) Nie żebym coś miała przeciwko Nigelli i jej przepisom, ale w WC chciałabym poznać również innych autorów i ich ciekawe propozycje.
Bea przygotowała to ciasto z rabarbarem, ja z jabłkami, a nadadzą się do niego każde inne owoce. Ciasto jest na prawdę pyszne, puszyste, wilgotne. U mnie możecie zobaczyć ciemniejsze kropeczki, bo użyłam migdałów startych razem ze skórką. W smaku niczemu to nie zaszkodziło, a mnie zaoszczędziło roboty. Podsumowując ciasto na prawdę warto upiec, pychota :) Można zrobić z nich także muffiny. Pamiętajcie żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!
(tortownica 22cm)
Ciasto
200-300g jabłek (u mnie papierówki) lub innych owoców lub rabarbaru
160 g mąki
60 g drobno zmielonych migdałów
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g miękkiego masła lub nieutwardzonej margaryny
150 g cukru (u Bei jasny trzcinowy, u mnie biały)
2 małe jajka
100 ml jogurtu
1,5 łyżki amaretto (u mnie 1 łyżeczka olejku migdałowego + 1 dodatkowa łyżka jogurtu)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
skórka otarta z 1 cytryny
Kruszonka
80 g mąki
40 g cukru
5-7 łyżek oliwy/ oleju (tyle by dało się swobodnie zagnieść kruszonkę)
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło zmiksować z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po jednym jajku, jednocześnie posypując je 2 łyżkami mąki. Krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać skórkę otartą z cytryny, aromat (lub amaretto). Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian jogurtu i maki ( 1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd. +dodatkowa łyżka jogurtu, jeśli nie dodajemy amaretto. Ciasto miksujemy krótko, tylko do połączenia składników).
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, na ciasto wyłożyć pokrojone owoce, a na nie kruszonkę.
Kruszonkę wykonać łącząc składniki palcami, aż powstaną nam okruchy (ja wolę wilgotniejszą kruszonkę, więc w razie czego dodajemy więcej oleju).
Opcjonalnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.
Piec w 180°C przez ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/08/Migdalowe-ciasto-z-jablkami-WC7.html