ßßß
*Dziś obiecana babka cytrynowo-kokosowa. Jak dla mnie – jedna z lepszych jakie do tej pory jadłam. A wszystko za sprawą Eweny, która już jakiś czas temu zachęciła mnie do zakupu książki „ Everyday Cakes & Cookies ” wydawnictwa The Australian Women’s Weekly (Eweno, raz jeszcze dziękuję! :) ) . Na początku, wertując książkę po raz pierwszy, byłam lekko zawiedziona, że nie ma w niej ani jednego zdjęcia ;) Nic na to nie poradzę, zdjęcia bardzo mocno działają na moją wyobraźnię i często to one właśnie przyczyniają się do wyboru danego dania. Gdy jednak wczytałam się w przepisy natychmiast stwierdziłam, że najchętniej wypróbowałabym wszystko! I że trudno będzie zdecydować, co powinno pójść na pierwszy ogień ;)Ostatecznie wybrałam przepis na ciasto z cytrynowo – kokosową nutą. Rzecz jasna ;) przepis lekko zmodyfikowałam : jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym (zmieniając nieco pierwotne proporcje), co bardzo korzystnie wpłynęło na smak ciasta. Jest ono delikatne, wilgotne (za sprawą cytrynowego syropu) i aromatyczne. Jeśli i Wy lubicie cytrynowo-kokosowe wypieki, z całą pewnością i ta babka przypadnie Wam do gustu.*
*Babka cytrynowo-kokosowa na formę z kominkiem o średnicy 21 cm125 g miękkiego masła1 łyżka otartej skórki z limonki (u mnie : pół na pół limonka i cytryna)180 g cukru3 jajka260 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia90 g wiórków kokosowych150 ml jogurtu (kubeczek 180 g)150 ml mleka kokosowegosyrop :80 ml soku z limonki (u mnie : pół na pół limonka i cytryna)160 g cukru60 ml wodyPiekarnik rozgrzać do 180°C.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać otartą skórkę, a następnie partiami dodawać mąkę i jogurt, ciągle miksując. Masę wlać do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy z kominkiem i piec ok. 45 minut (lub do suchego patyczka).Przygotować syrop : cukier, sok i wodę podgrzewać w rondelku nie doprowadzając do zagotowania aż do rozpuszczenia się cukru, następnie gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.Upieczone ciasto pozostawić w formie przez 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i nasączyć jeszcze ciepłe gorącym syropem.Smacznego!*
*