Wykonanie

*Dziś obiecana babka
cytrynowo-kokosowa. Jak dla mnie – jedna z lepszych jakie do tej
pory jadłam. A wszystko za sprawą Eweny, która już jakiś czas temu zachęciła mnie do zakupu książki „ Everyday Cakes & Cookies ” wydawnictwa The Australian Women’s Weekly (Eweno, raz jeszcze dziękuję! :) ) . Na początku, wertując książkę po raz pierwszy, byłam lekko zawiedziona, że nie ma w niej ani jednego zdjęcia ;) Nic na to nie poradzę, zdjęcia bardzo mocno działają na moją wyobraźnię i często to one właśnie przyczyniają się do wyboru danego dania. Gdy jednak wczytałam się w przepisy natychmiast stwierdziłam, że najchętniej wypróbowałabym wszystko! I że trudno będzie zdecydować, co powinno pójść na pierwszy ogień ;)Ostatecznie wybrałam przepis na ciasto z
cytrynowo –
kokosową nutą. Rzecz jasna ;) przepis lekko zmodyfikowałam : jak zwykle zmniejszyłam ilość
cukru, a
mleko krowie zastąpiłam
kokosowym (zmieniając nieco pierwotne proporcje), co bardzo korzystnie wpłynęło na smak ciasta. Jest ono delikatne, wilgotne (za sprawą
cytrynowego syropu) i aromatyczne. Jeśli i Wy lubicie
cytrynowo-
kokosowe wypieki, z całą pewnością i ta babka przypadnie Wam do gustu.*

*Babka
cytrynowo-kokosowa na formę z kominkiem o średnicy 21 cm125 g miękkiego
masła1 łyżka otartej skórki z
limonki (u mnie : pół na pół
limonka i
cytryna)180 g
cukru3
jajka260 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g
wiórków kokosowych150 ml
jogurtu (kubeczek 180 g)150 ml
mleka kokosowegosyrop :80 ml
soku z limonki (u mnie : pół na pół
limonka i
cytryna)160 g
cukru60 ml
wodyPiekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Jogurt wymieszać z
mlekiem kokosowym.
Masło utrzeć z
cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku, dalej miksując. Dodać otartą skórkę, a następnie partiami dodawać
mąkę i
jogurt, ciągle miksując. Masę wlać do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką formy z kominkiem i piec ok. 45 minut (lub do suchego patyczka).Przygotować
syrop :
cukier, sok i
wodę podgrzewać w rondelku nie doprowadzając do zagotowania aż do rozpuszczenia się
cukru, następnie gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.Upieczone ciasto pozostawić w formie przez 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i nasączyć jeszcze ciepłe gorącym
syropem.Smacznego!*

*