Wykonanie
Aby przygotować ciasto
jogurtowe szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:

75 dkg
mąki, łyżeczka
proszku do pieczenia, łyżeczka
sody, 25 dkg
masła, 15 dkg
cukru, 6
jajek, 1/4 l
jogurtu,
syrop, 40 dkg
cukru, 1/4 l
wody, sok z połowy
cytrynySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, przesiać przez sitko.
Masło,
cukier i
żółtka utrzeć na krem i stopniowo dodawać go do
mąki - cały czas zagniatać ciasto . W taki sam sposób dodać
jogurt . Do rzadkiego ciasta dodać ubite na sztywno
białka. Lekko wymieszać i włożyć do formy.Piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Cukier,
wodę i
sok z cytryny gotować około 5 minut, aż powstanie gęsty
syrop, który należy wlać na ciasto.