Wykonanie
Lemon sponge
cake.
Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.
Składniki.Foremka 20X15 cm2
cytryny100g
mąki tortowej125ml
jogurtu80g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaszczypta
soli100g
cukru na
syrop200ml
wodyWykonanie.
Jogurt wlać do miski, dodać
cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1
żółtku, miksować.Wsypać
mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1
cytryny. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z
solą i delikatnie połączyć z z
ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne.W trakcie pieczenia
biszkoptu gotujemy
syrop.Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej
cytryny, nie wyrzucać skórki.Wycisnąć sok z obu
cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać
wodę, wsypać
cukier krystaliczny i
skórki z cytryny. Gotować kilka minut.Upieczony
biszkopt ponakłuwać i polać
syropem. Odwrócić
spodem do góry ,ponakłuwać i polewać
syropem. Na końcu można
syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto.My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita
śmietaną.