Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na klasyczne ciambellone soffice.Ciambellone soffice to nic innego jak babka. Delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach.Idealny wypiek na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.Przepis, który Wam podaje, nie może się nie udać.Zapraszam ;-)
Składniki:170 gr .
cukru250 gr .
mąki150 ml
wody150 ml
oliwy z oliwek1 skórka startej z jednej
cytryny3
jajka1 opakowanie
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaszczypta
soliforma do babkiPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.Szykujemy tortownicę, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką(Używam formy silikonowej do babki).
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy
cukier i ewentualnie szczyptę
soli.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.Ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem.Do ubitych
jajek stopniowo dodajemy przesianą
mąkę na przemian z
wodą i
oliwą.Cały czas mieszamy za pomocą łyżki.Dodajemy startą
skórkę z cytryny.Na samy końcu dodajemy dodajemy
proszek do pieczenia.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 35 - 40 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)