ßßß Cookit - przepis na Szwedzki biszkopt - Sockerkaka

Szwedzki biszkopt - Sockerkaka

nazwa

Wykonanie

Biszkopt jest lekki, miękki, idealnie pasuje z dżemem, śmietaną lub kremem. Ja lubię z dżemem. Dobrze pasuje z herbatą lub kawą. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki: (2 ½ litrowa okrągła forma) 1 dl = 100 ml
4 jaja
4 dl cukru
2 dl wody temperatury pokojowej
4 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ cytryny, skórka
cukier puder
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175 °C. Formę wysmaruj masłem lub margaryną i posyp tartą bułką. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę, dodaj wodę. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce, następnie wsyp do masy i dodaj skórkę z cytryny. Wlej ciasto do formy i piecz na dolnej półce piekarnika ok 40 - 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy boki odchodzą od formy. Sprawdź patyczkiem do ciasta czy jest już upieczone w środku. Patyczek musi być suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie 5 minut a następnie odwróć do góry nogami na kratce od piekarnika. Pozwól ostygnąć w takiej pozycji. Posyp z góry cukrem pudrem. Serwuj z herbatą lub kawą. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/06/szwedzki-biszkopt-sockerkaka.html