ßßß Cookit - przepis na Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Przepyszne muffiny o kwaskowatym smaku. Fani cytryny będą zachwyceni. Rozkosz dla podniebienia. Hit wśród moich gości. Przepis pochodzi z książki "Babeczki, słodkości i przekąski" Leonie van Mierlo.
Składniki: (12 sztuk)
2 cytryny - sok + skórka
150 g masła
150 g cukru
2 jaja
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
1 jajo
50 g cukru pudru
1 łyżka syropu glukozowego
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 190°C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyłóż 12 papilotek do formy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jednej cytryny i przelej do miseczki, następnie zrób to samo z drugą i wlej do kolejnej miseczki. Jedna będzie używana do ciasta a druga do dekoracji. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i utrzyj na gładki krem. Następnie pojedynczo dodawaj jaja i nadal ucieraj. Na końcu wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sok cytrynowy ze skórką z jednej miseczki. Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz ok 15 minut. Ostudź.
Na wierzch: do małego garnka wbij jajko, dodaj cukier puder i syrop glukozowy, wymieszaj energicznie, podgrzej na małym ogniu ciągle mieszając, doprowadź do temperatury nieco powyżej wrzenia. Ostudź masę i udekoruj nią muffiny. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/05/muffiny-cytrynowe.html