Wykonanie
Przepyszne muffiny o kwaskowatym smaku. Fani
cytryny będą zachwyceni. Rozkosz dla podniebienia. Hit wśród moich gości. Przepis pochodzi z książki "Babeczki, słodkości i przekąski" Leonie van Mierlo.
Składniki: (12 sztuk)2
cytryny - sok + skórka150 g
masła150 g
cukru2
jaja150 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa wierzch:1
jajo50 g
cukru pudru1 łyżka
syropu glukozowegoSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 190°C. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Wyłóż 12 papilotek do formy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jednej
cytryny i przelej do miseczki, następnie zrób to samo z drugą i wlej do kolejnej miseczki. Jedna będzie używana do ciasta a druga do dekoracji.
Masło utrzyj na puch, dodaj
cukier i utrzyj na gładki krem. Następnie pojedynczo dodawaj
jaja i nadal ucieraj. Na końcu wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sok cytrynowy ze skórką z jednej miseczki. Napełnij papilotki
ciastem do 3/4 wysokości. Piecz ok 15 minut. Ostudź.Na wierzch: do małego garnka wbij
jajko, dodaj
cukier puder i
syrop glukozowy, wymieszaj energicznie, podgrzej na małym ogniu ciągle mieszając, doprowadź do temperatury nieco powyżej wrzenia. Ostudź masę i udekoruj nią muffiny. Smacznego!