Wykonanie
To ciasto jest naprawdę najprostsze na świecie, a przepis ten jest niezwykle popularny we Francji, Włoszech i Maroku. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki kilka
razy wymieszać łyżką, a przedtem pamiętać o tym, że do odmierzania składników ma nam posłużyć kubeczek po
jogurcie. Ja wykorzystałam małą kwadratową foremkę (25x25), ale można też wlać ciasto do keksówki lub małej tortownicy (20 cm średnicy). Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/
jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po
jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),kubeczek
oleju,3 kubeczki
mąki,2 kubeczki
cukru,3
jajka,skórka z jednej
cytryny,szczypta
soli,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na
lukier: kilka łyżek
cukru pudru plus odrobinę wrzącej
wody,
wiórki kokosoweMąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.