Przepis znalazłam na stronie Africa Guide . Niestety odpowiednika wdzięcznej nazwy baseema nie poznałam, "sudański placek kokosowy" to moja wersja robocza. Ciasto jest puszyste, mocno wilgotne, a kokosowo - cytrynowe połączenie powoduje, że jest wprost idealne na przekąskę dla plażowiczów. ;)Przepis wyszukałam na akcję Smaki Afryki .5 jajekszklanka cukru pudru3/4 szklanki oleju500 g jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki mąkiłyżeczka esencji waniliowejszklanka wiórków kokosowych1 1/2 szklanki cukru (dałam połowę)sok z połowy cytrynyszklanka wody (dałam połowę)Jajka ubić z cukrem pudrem. Dodać olej i jogurt, dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Przelać do blaszki (21 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 30 min. w temperaturze 200 stopni.Przygotować syropcytrynowy: wodę z cukrem i sokiem cytrynowym gotować, aż syrop zacznie gęstnieć. Lekko przestudzonym syropem równomiernie nasączyć upieczone ciasto.Smacznego!