Uwielbiam smak kokosu, wprost nie mogę się oprzeć ciastom, deserom z jego dodatkiem. Moim zdaniem zapach kokosu jest obłędnie kuszący. Często przygotowuję ciasta z użyciem wiórków kokosowych. Dziś upiekłam kolejne ciasto z ich dodatkiem jest to ciasto nieskomplikowane, w przygotowaniu oraz bardzo smaczne.SKŁADNIKI (forma 22x 22 cm)3 szklanki mąki4 jajkaszklanka olejuszklanka cukru2 szklanki jogurtu naturalnego300 g wiórków kokosowych1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewaszklanka jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudru1 łyża żelatyny3 łyżki wiórkówSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWszystkie składnik zmiksować na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec nagrzanym piekarniku 45-50 minut w 200 C. Upieczone ciasto wystudzić.Żelatynę rozpuści w 5 łyżkach gorącej wody. Jogurt oraz cukier puder wymieszać, dodać przestudzoną żelatynę ponownie wymieszać. Tężejącym jogurtem polać przestudzone ciasto. Na rozgrzanej patelń umieszczamy wiórki kokosowe i prażymy je do koloru złoto-brązowego. Prażonymi wiórkami posypać ciasto.