Wykonanie
Ciągły bieg i brak czasu uniemożliwia mi pieczenie ciast,ale na to miałam tak wielką ochotę,że sobotnie popołudnie przeznaczyłam na wypieki.Warto było,bo ciasto okazało się smaczne,przełamane kwaskową nutką
limonki i
cytryny idealnie pasowało do popołudniowej
herbaty.Jednak dość mocno się kruszy-co może być tego przyczyną?za mało tłuszczu,za dużo
kokosu,za mocno odciśnięta cukinia?Chętnie posłucham Waszych rad,jak na przyszłość temu zapobiec.

porcja na tortownicę 23 cm22,5 dkg
mąki samorosnącej - klikpół łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia25 dkg
cukini - waga po obraniu i odcięciu końcówek12,5 dkg
masła12,5 dkg
cukru kryształu2
jajka10 dkg
wiórków kokosowych + opcjonalnie trochę do posypania wierzchuodrobina
soku z cytryny do ciastasok z jednej
limonki + sok z połówki
cytryny do lukru20 dkg pudru do lukru
Cukinię ścieram na grubej tarce,odstawiam,żeby puściła sok i odciskam.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Masło ucieram z
cukrem kryształem na jednolitą masę,dodaję
jajka,
cukinię,wiórki,
sok z cytryny(na oko około 2 łyżki),
mąkę z proszkiem i
sodą i ucieram,żeby składniki dobrze się połączyły.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia,wykładam masę i piekę ok.45 min.do suchego patyczka.Wyjmuję z formy i studzę.
Cukier puder ucieram z
sokiem z limonki i polewam wierzch ciasta,posypuję wiórkami.Smacznego!!!