Wykonanie
Wakacje w pełni, chociaż nie dla wszystkich;) Na osłodę pracujących dni, nasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym
ciastem do popołudniowej
kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba!
Składniki:Ciasto1 2/3 szklanki (250 g)
mąki uniwersalnej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka (250g)
masła w temperaturze pokojowej1 ¼ szklanki (250g)
cukru4 duże
jajkaskórka otarta z jednej nieopryskanej
cytryny1 nieopryskana
cytryna, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie)Polewaświeżo wyciśnięty sok z 1 ½
cytryny½ szklanki (100g)
cukruPrzygotowanie:CiastoRozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej
mąkę i wsyp do miski razem z
proszkiem do pieczenia.Ubij
masło z
cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj
jajka po kolei, nie przerywając miksowania.Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypuj
mąkę i skórkę otartą z
cytryny. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch grzbietem łyżki.Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się wyzłoci, a wbita ciasto wykałaczka będzie sucha..PolewaWymieszaj w misce
cukier z
sokiem z cytryny.Ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką ciepłe ciasto. Ułóż na wierzchu plasterki
cytryny (opcjonalnie). Powoli wylej polewę na wierzch, tak by część wsiąkła w ciasto, ale warstwa kryształków
cukru została na wierzchu.Zostaw w formie do całkowitego wystudzenia na kratce. Pokrój i podawaj.