ßßß

Składniki:Ciasto1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka (250g) masła w temperaturze pokojowej1 ¼ szklanki (250g) cukru4 duże jajkaskórka otarta z jednej nieopryskanej cytryny1 nieopryskana cytryna, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie)Polewaświeżo wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny½ szklanki (100g) cukruPrzygotowanie:CiastoRozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę i wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia.Ubij masło z cukrem ręcznym blenderem na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa. Dodawaj jajka po kolei, nie przerywając miksowania.Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypuj mąkę i skórkę otartą z cytryny. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch grzbietem łyżki.Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się wyzłoci, a wbita ciasto wykałaczka będzie sucha..PolewaWymieszaj w misce cukier z sokiem z cytryny.Ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką ciepłe ciasto. Ułóż na wierzchu plasterki cytryny (opcjonalnie). Powoli wylej polewę na wierzch, tak by część wsiąkła w ciasto, ale warstwa kryształków cukru została na wierzchu.Zostaw w formie do całkowitego wystudzenia na kratce. Pokrój i podawaj.