Wykonanie
Przepis na te magdalenki znalazłam tutaj .Ciasto robimy np. wieczorem , wstawiamy do lodówki, a rano pieczemy pyszne magdalenki..Moje magdalenki ciut się przypiekły [ tak to bywa, jak robi się robi kilka czynności na raz...]
100g
masła30g
miodu100g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja60g
cukru2 łyżki
soku z cytrynyskórka starta z 1
cytrynyMiód z
masłem rozpuścić na małym ogniu lub w mikrofali. Foremkę/foremki do magdalenek posmarować
masłem, obsypać
mąką i strzepać jej nadmiar. Do miski przesiać
mąkę i proszek. W drugiej misce zmieszać
jajka z
cukrem za pomocą miksera, dodać sok i skórkę a następnie
mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać
masło i
miód, wymieszać do połączenia składników. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (może być na całą noc).Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termooobiegiem). Magdalenki piec przez 10-15 minut- do suchego patyczka. Przestudzić w foremkach a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.Można również upiec w innych foremkach niż magdalenki..
Przepis dodaję do akcji