ßßß Cookit - przepis na 676. Miodowo- cytrynowe magdalenki

676. Miodowo- cytrynowe magdalenki

nazwa

Wykonanie

Przepis na te magdalenki znalazłam tutaj .Ciasto robimy np. wieczorem , wstawiamy do lodówki, a rano pieczemy pyszne magdalenki..Moje magdalenki ciut się przypiekły [ tak to bywa, jak robi się robi kilka czynności na raz...]
100g masła
30g miodu
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
60g cukru
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
Miód z masłem rozpuścić na małym ogniu lub w mikrofali. Foremkę/foremki do magdalenek posmarować masłem, obsypać mąką i strzepać jej nadmiar. Do miski przesiać mąkę i proszek. W drugiej misce zmieszać jajka z cukrem za pomocą miksera, dodać sok i skórkę a następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wymieszać do połączenia składników. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (może być na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termooobiegiem). Magdalenki piec przez 10-15 minut- do suchego patyczka. Przestudzić w foremkach a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.
Można również upiec w innych foremkach niż magdalenki..
Przepis dodaję do akcji
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/676-miodowo-cytrynowe-magdalenki.html