Wykonanie
Łączenie smaków jest bardzo wciągające. Kiedyś już próbowałam
maliny z
kokosem ale dzisiejsze ciasto, dzięki użyciu mleczka jest na wskroś
kokosowe. Dodatek wiórek nie jest niezbędny ale moim zdaniem podnosi jego atrakcyjność, no chyba, że ktoś ich po prostu nie lubi.
Maliny pasują do tego ciasta jak żadne inne
owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Miłośnikom duetu
kokosowo-
malinowego szczerze polecam:)
Źródło: Stary zeszyt + moja modyfikacjaSkładniki:200 g miękkiego
masła4
jajka120 g
cukru100 g
wiórków kokosowych200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 ml
mleka kokosowegoszklanka
malinSkładniki na
lukier kokosowy:6 łyżek
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyok. 1 łyżki
likieru kokosowegoWszystkie składniki lukru dokładnie utrzeć. Masa powinna być gładka i lśniąca, jeśli jest za dużo płynu, należy dodać trochę więcej
cukru.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wysypać
tartą bułką.
Masło utrzeć z
cukrem i ucierając nadal dodawać po jednym
jajku. Gdy masa jest już gładka dodać wiórki i na przemian
mleko kokosowe z
mąką z proszkiem, zaczynając i kończąc na
mące. Wyłożyć połowę masy do przygotowanej formy, rozłożyć
maliny i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 55-60 min. Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić i polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)