Wykonanie

Składniki :1 kubeczek (150 g)
jogurtu naturalnego (kubeczek używać do odmierzania kolejnych produktów ) - najlepszy wg mnie typu greckiego3 kubeczki
mąki szymanowskiej2 kubeczki
cukru1 kubeczek
oleju rzepakowego4
jaja3 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropelek zapachu
kokosowego lub łyżkę
likieru kokosowego.ok 1 kg
śliwek ( mogą być również inne
owoce -
wiśnie,
jagody,
borówki,
czereśnie,
jabłka , itp)- u mnie było 40 dagPrzygotowanie :
Białka ubić z odrobiną
soli, dodając
cukier, gdy piana będzie sztywna dodać
żółtkaNastępnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część
mąki z proszkiem,
potem jogurt, resztę
mąki a na końcu
olej, dodajemy go strużką i ciągle ucieraamy) wszystko delikatnie wymieszaćWylać na natłuszczoną i posypaną
bułką tartą blachę , u mnie był to prodiż( w przepisie blaszka 28 x 38 cm)Na wierzch ułożyć przekrojone, wypestkowane
śliwki, posypać kruszonką.

.Kruszonka:* 1 szklanki
mąki* 0,5 szklanki
cukru* 1/3 kostki
masła* 1
jajo* 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia* 3/4 szkanki
wiórków kokosowychWszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na
owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180*przepis stądMoje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało.Po dodaniu
jajka była wilgotna, nie chciała się kruszyć jak typowa kruszonka, dlatego dosypałam
mąki.Dobrze jest też
mieć do odmierzania 2
kubki o poj. 150 g, dlatego, że
jogurt dodawałam w przedostatniej kolejności.I ewentualnie następnym razem zrobię kruszonkę z tego ciasta .