Wykonanie

Połączenie
śliwek z
kokosem i
cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza...Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je
póki można jeszcze kupić
świeże śliwki.W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje z ubezpieczeniem :(Składają odwołanie od wyceny szkody i wiem, że ich sprawa potoczy się pomyślnie. Tego im życzę :)Składniki:125 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
wiórków kokosowych125 g
greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 12%450 g
śliwek wypestkowanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

P rzygotowanie :W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt
cytrynowy i zmiksować.Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
wiórki kokosowe na zmianę z
jogurtem greckim/kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione
śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać
bokiem w ciasto).Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.
Lukier kokosowy:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
likieru kokosowegoMój
lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek
soku z cytryny.Ten
lukier kokosowy wydał mi się za słodki.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli
lukier będzie zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty -
likieru kokosowego.przepis z Moich Wypieków.