ßßß
Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g śliwek250 g masłaSkładniki na kruszonkę:150 g masła1/2 szklanki mąki1/2 szklanka wiórków kokosowych4 łyżki cukruSkładniki na lukier:1/2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki wrzątkuPrzepis:Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół).W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta nakładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 50 minut.Po upływie tego czasu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozpuszczamy cukier puder z wrzątkiem (intensywnie mieszając) i polewamy lukrem wierzch ciasta.