ßßß
Jedno z najwspanialszych ciast ucieranych, jakie ostatnio upiekłam :-). Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które ciężko sobie razem wyobrazić, ale po upieczeniu ciężko się od niego oderwać. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pełne owoców! Bardzo polecam.Składniki:125 g masła125 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel aromatu cytrynowego lub otarta skórka z cytryny)200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g wiórków kokosowych125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%450 g śliwek, odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.Lukier kokosowy:1 szklanka cukru pudru3 łyżki likieru kokosowego*Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.* Można zastąpić sokiem z cytryny lub wodą.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - goodtoknow.co.uk, przepis zmodyfikowany.