Wykonanie

Jedno z najwspanialszych ciast ucieranych, jakie ostatnio upiekłam :-). Połączenie
śliwek z
kokosem i
cytryną to jedno z tych połączeń, które ciężko sobie razem wyobrazić, ale po upieczeniu ciężko się od niego oderwać. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pełne
owoców! Bardzo polecam.Składniki:125 g
masła125 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowego (lub kilka kropel
aromatu cytrynowego lub otarta
skórka z cytryny)200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
wiórków kokosowych125 g
greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 12%450 g
śliwek, odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt
cytrynowy i zmiksować. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
wiórki kokosowe na zmianę z
jogurtem greckim/kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione
śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać
bokiem w ciasto).Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.
Lukier kokosowy:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
likieru kokosowego*Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli
lukier będzie zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty -
likieru kokosowego.* Można zastąpić
sokiem z cytryny lub
wodą.Smacznego :-).



Źródło inspiracji - goodtoknow.co.uk, przepis zmodyfikowany.