Wykonanie
Oryginalna nazwa ciasta Michała Brysa to "
Śniadaniowe ciasto
cytrynowe z Waldorf - Astoria". I jak sama nazwa
mówi - idealne ciasto na miły początek dnia. Babka jest mięciutka, wilgotna, wyraźnie cytrynowa. Wspaniała.Składniki:3/4 - 1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajapół szklanki kwaśnej
śmietany 18%3,5 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyskórka otarta z 3
cytryn6 łyżek roztopionego i przestudzonego
masłaSkładniki na
lukier:pół szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm).W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia; przesiać. Dodać lekko roztrzepane
jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone
masło,
śmietanę i sok i
skórkę z cytryny. Wlać do masy z
jajkami, wymieszać do połączenia się składnikówCiasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Z
cukru pudru i
soku z cytryny zrobić
lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej
wody). Udekorować ciasto.Smacznego :-).