ßßß
Oryginalna nazwa ciasta Michała Brysa to "Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf - Astoria". I jak sama nazwa mówi - idealne ciasto na miły początek dnia. Babka jest mięciutka, wilgotna, wyraźnie cytrynowa. Wspaniała.Składniki:3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków1,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajapół szklanki kwaśnej śmietany 18%3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytrynyskórka otarta z 3 cytryn6 łyżek roztopionego i przestudzonego masłaSkładniki na lukier:pół szklanki cukru pudrusok z połowy cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm).W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składnikówCiasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Udekorować ciasto.Smacznego :-).