ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Oryginalna nazwa ciasta Michała Brysa to "Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf - Astoria". I jak sama nazwa mówi - idealne ciasto na miły początek dnia. Babka jest mięciutka, wilgotna, wyraźnie cytrynowa. Wspaniała.
Składniki:
3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm).
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników
Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Udekorować ciasto.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-cytrynowe