ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Równocześnie słodkie i kwaskowe. Bardzo orzeźwiające i wilgotne. Gdyby nie to, że trzeba wyjąć wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej, można by powiedzieć że jest to ciasto ratunkowe-ekspresowe, gdy przychodzą goście. Niby zwykłe, ale bardzo smaczne. Do powtarzania.
Ciasto pochodzi z Nowego Jorku, z hotelu Waldorf-Astoria, serwowane jest na śniadanie. Znajdziecie je w książce "The Waldorf-Astoria Cookbook," autorstwa Johna Doherty i Johna Harrison. Oryginał możecie podejrzeć tutaj (link), ja korzystałam z wersji przetłumaczonej i podanej przez mojewypieki.com (link).
Uwaga: nie trzeba, ale ja podałam to ciasto razem z kremem bazyliowym - zmiksowałam mały pęczek bazylii "doniczkowej" z 250g mascarpone.
Ciasto cytrynowe
Składniki:
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (oryginał podaje ponad szklankę, ale to moim zdaniem zdecydowanie za dużo - ciasto było wystarczająco słodkie)
1,5 szklanki mąki pszennej mp. tortowej
1,5 (7,5 ml) łyżeczki proszku do pieczenia
4 średniej wielkości jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła*
* to miara po rozpuszczeniu
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąć co najmniej godzinę, dwie przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm).
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać.
Dodać lekko roztrzepane jajka i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. (piekłam przez 40 minut, grzanie: góra - dół).
Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, ewentualnie można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto. Ja dodatkowo rozsmarowywałam pędzelkiem.
Najlepsze niedługo po upieczeniu.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/02/ciasto-cytrynowe.html