Wykonanie
Czasami dopada mnie faza nocnego pieczenia. Jednego dnia (nocy) zdarza się to po dobrej wiadomości, albo miłym mailu, innym razem po kubku gorącej
czekolady "na sen". Nagle budzi się jakaś energia i włączam siódmy bieg, piekarnikowy i ulubioną playlistę w Spotify. Wierzcie albo nie, ale dźwięki, muzyka, ulubieni lub całkiem nowi wykonawcy są w stanie wprawić mnie w przedziwnie twórcze nastroje. Bywa, że z tego "nastrajania" i "nocnej fazy" nie wiem co powstanie. Tym razem upiekłam zupełnie nowy lekki sernik
jugurtowy z
truskawkami, który dzięki obłożeniu kremem
śmietanowym i prażonym w cukrze
płatkami migdałowymi zamienił się w tort.

Poprzedniej nocy, przedpółnocy, piłam gorącą, ulubioną
czekoladę z
chilli. Ten tort/sernik to pewnie przez owo
chilli w miksie z nową, cieplutką "nowalijką muzyczną", jaką jest płyta Toma Odell "Long Way Down" . Koniecznie zapiszcie sobie do posłuchania, do kupienia. Chłopak ma ledwie 21 lat, niezwykły, bardzo dojrzały głos i takie klimaty muzyczne, że ciarki wędrują po kręgosłupie. Dziś mam dla Was całą jego płytę do posłuchania, ale koniecznie zwróćcie uwagę na "Sense" nr 5 na płycie, uchhhh...Mogłabym zanurzać się w muzyce Toma Odell po uszy, tak jak bez końca można rozkoszować się tym nowym sernikiem. Troszkę się bałam - wyjdzie nie wyjdzie, podniesie się czy padnie?
Jogurt jest lekki, nie zawiera praktycznie tłuszczu, zatem do pieczonego sernika
jogurtowego trzeba dodać trochę
mąki. Aha, bardzo ważne - użyjcie baaardzo bardzo gęstego i zwartego
jogurtu. Ja użyłam
jogurtu bałkańskiego firmy Maluta, którym zachwycam się bezbrzeżnie bez lat (nie nie jest to płatna reklama, nie znam firmy Maluta ;))

Jakoś nie przepadam za "klasyką" sernikową, czyli zestawieniem sernika z
brzoskwiniami, może przejadłam się puszkowanymi
brzoskwiniami w dzieciństwie? W tym serniku znajdziecie cieniutkie plasterki
truskawek w dwóch warstwach, a na wierzchu cudowne, chrupiące
cukrowe prażone
płatki migdałowe, które koniecznie zróbcie na zapas i wykorzystujcie do wielu deserów. Przygotowywać je nauczyłam się od p. Bożeny Sikoń, mistrzyni cukiernictwa, o której warsztatach niebawem napiszę na blogu.

Sernik obłożony jest kremem
śmietanowym, na wierzchu są również "
chipsy"
kokosowe . Możecie takie kupić lub zrobić samemu - wystarczy ostrugać
kokosa strugaczką do warzyw i wysuszyć w suszarce do
warzyw i owoców lub w piekarniku.

Sernik zamieniłam w tort przez obłożenie go kremem
śmietanowym i obsypaniem migdałowymi
płatkami prażonymi w cukrze i
chipsami kokosowymi. Jest bardzo delikatny i leciutki, ma wyraźną nutę
truskawkową przełamaną odrobiną
kokosa. Jeśli nie przepadasz za smakiem
kokosa, użyj innych
ciastek i pomiń
chipsy kokosowe. Ponieważ lubimy mniej słodkie wypieki, tort jest niezbyt słodki, ale wg uznania możesz zawsze zwiększyć ilość
cukru, tylko... po co? Na taki lekuchny tort nikt nie skrzywi nosa, promis :)Prażone w cukrze
płatki migdałowe200g
płatków migdałowych100g
wody100g
cukrukilka łyżek
cukru pudruZagotuj
wodę z
cukrem, gotuj ok 10 minut, aż powstanie rzadki
syrop cukrowy. Odstaw do wystudzenia. Wysyp płatni na blachę wyłożoną papierem,
skrop ok 2-3 łyżkami zimnego
syropu, dokładnie wymieszaj i obficie posyp
cukrem pudrem. Susz ok 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C, ale uwaga - czas zależy od piekarnika,
płatków cały czas trzeba doglądać i mieszać co kilka minut. Pozwól im wystygnąć na blasze, a
potem przesyp do szczelnego pojemnika i używaj do ciast i deserów. Są słodkie, chrupiące i niezwykle smaczne.150g
ciastek kokosowych50g
masła6
jajek (osobno
białka i
żółtka)180g
cukru (można zwiększyć ilość, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)1 łyżeczka ekstraktu
wanilii110g
oleju roślinnego (
słonecznikowy lub rzepakowy)40g
mąki pszennej40g
mąki ziemniaczanej1 kg bardzo gęstego
jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański)świeże
truskawki,
maliny lub
porzeczkiCiastka pokrusz wałkiem i wymieszać w rozpuszczonym
masłem. Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysyp boki
bułką tartą. Na dnie ułóż i dociśnij warstwę
ciasteczek.Z
żółtek,
cukru i
wanilii uprzyj puszysty kogel-
mogel. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej
olej. Dodaj oba rodzaje
mąki, a następnie wmieszaj
jogurt (na niewielkich obrotach, by dalej nie napowietrzać masy.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i w
trzech partiach dodaj do masy jogurtowej. Wyłóż 1/3 masy do tortownicy, na wierzchu masy ułóż cieniutkie plasterki
truskawek, wyłóż szeroką łyżką kolejne 1/3 masy, przykryj ją drugą warstwa cieniutko pokrojonych
truskawek i wyłóż ostatnia warstwę masy jogurtowej. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 150°C, piecz w ustawieniu grzania tylko dolnej grzałki ok 90 minut. Sprawdź czy lekko poruszony sernik nie drży w środku zbyt mocno. Uchyl piekarnik i wystudź sernik całkowicie. Zimny sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Możesz go podawać oprószony
cukrem pudrem, obłożony
truskawkami lub wykończony jak tort :)krem
śmietanowy i wykończenie jak tort250g
śmietany kremówki 30-36%100g
mascarpone20g
cukru pudruświeże
truskawkipłatki migdałowe prażone w cukrze
chipsy kokosoweświeże
truskawkikwiaty
tymiankuUbij na gładki, sztywny krem
śmietanę z
mascarpone. Pod koniec wmieszaj
cukier puder.Obłóż kremem boki i wierzch sernika, boki posyp prażonymi w cukrze
płatkami migdałowymi. Brzeg
tortu obsyp
chipsami kokosowymi (jeśli lubisz), ułóż mnóstwo świeżych dojrzałych
truskawek, kwiaty
tymianku i posyp całość
cukrem pudrem. Wyjmij tort z lodówki tuż przed podaniem. Bon apetit :)