ßßß
Składniki:ciasto kruche500 g mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )250 g zimnego masła5 żółtek3/4 szklanki cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamalinowa pianka5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 budynie malinowe bez cukru1/2 szklanki olejuponadto500 g czarnych porzeczek3 łyżki cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.Przygotować piankę :Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna, wsypać budynie. Na koniec, ciągle miksując, cienkim strumieniem, wlać olej.Oczyszczone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną. 2 łyżki porzeczek dodać do pianki i delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Do owoców dodać cukier, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na owoce wylać piankę. Wyrównać. Na tarce o dużych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok 45 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Smacznego :)Blachę o wym 20 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.