Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z
malinową pianką i sezonowymi
owocami.Wybrałam
czarną porzeczkę, która niestety nie ma wielu zwolenników.A szkoda, bo jest doskonałym dodatkiem do wypieków, i dodatkowo bardzo zdrowym.W tym roku przygotowałam też niezwykle aromatyczną
nalewkę z
czarnej porzeczki,ale o tym w następnym wpisie...

Składniki:ciasto kruche500 g
mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )250 g zimnego
masła5
żółtek3/4 szklanki
cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamalinowa pianka5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 budynie
malinowe bez
cukru1/2 szklanki
olejuponadto500 g czarnych
porzeczek3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę.
Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.Przygotować piankę :
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy
cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna, wsypać budynie. Na koniec, ciągle miksując, cienkim strumieniem, wlać
olej.Oczyszczone
owoce wymieszać z
mąką ziemniaczaną. 2 łyżki
porzeczek dodać do pianki i delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Do
owoców dodać
cukier, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na
owoce wylać piankę. Wyrównać. Na tarce o dużych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok 45 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i oprószyć
cukrem pudrem.Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Smacznego :)Blachę o wym 20 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.