ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z malinową pianką i sezonowymi owocami.
Wybrałam czarną porzeczkę, która niestety nie ma wielu zwolenników.
A szkoda, bo jest doskonałym dodatkiem do wypieków, i dodatkowo bardzo zdrowym.
W tym roku przygotowałam też niezwykle aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki,
ale o tym w następnym wpisie...
Składniki:
ciasto kruche
500 g mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )
250 g zimnego masła
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
malinowa pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 budynie malinowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
ponadto
500 g czarnych porzeczek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować piankę :
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna, wsypać budynie. Na koniec, ciągle miksując, cienkim strumieniem, wlać olej.
Oczyszczone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną. 2 łyżki porzeczek dodać do pianki i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Do owoców dodać cukier, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na owoce wylać piankę. Wyrównać. Na tarce o dużych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok 45 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Blachę o wym 20 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/07/Ciasto-z-czarna-porzeczka.html