ßßß
Składniki:430 g mąki pszennej250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtek5 białek1 szkl. cukru3 łyżki domowego cukru waniliowego (tutaj)2 opakowania budyniu śmietankowego1/2 szkl. oleju500 g malincukier puderSposób przygotowania:Ciasto :Masło posiekaj z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Podziel je na dwie części - w proporcji 40%-60%. Większą częścią wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstaw do lodówki. Drugą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika - na minimum 1 godzinę.Po minimum 30 minutach formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz 20 minut. Wyjmij i wystudź.Pianka:Ubij na sztywno białka. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj powoli olej i zmiksuj na jednolitą masę.Całość:Na wystudzony spód wyłóż piankę. Wierzch posyp malinami i pokruszonym (lub startym na tarce) zamrożonym ciastem. Piecz w 190 st. ok. 30-40 minut, aż do zezłocenia się góry.Jeśli lubisz, po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.