ßßß Cookit - przepis na Migdałowy sernik z mascarpone i ricottą

Migdałowy sernik z mascarpone i ricottą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki! Dużo o nich czytam i za każdym razem, gdy oglądam ich zdjęcia dostaję ślinotoku, pocą mi się ręce i mam dreszcze...Noooo może przesadziłam, ale na prawdę lubię serniki! :)
Tym razem w lodówce miałam ricottę z dwudniowym terminem ważności i mascarpone. Oba sery kupiłam podczas tygodnia włoskiego w Lidlu.
Przepis znalazłam u Kingi, która dzielnie walczy teraz w I edycji MasterChef w Polsce, oraz na blogu, do którego zawsze powracam- Kwestia Smaku .
Proporcje masła, mąki i sera zmieniłam. Sera miałam mniej, masła musiałam dodać więcej, aby ciasto było jednolite no i mąka. Jej też musiałam dodać dwie łyżki więcej ponieważ ciasto było moim zdaniem ciut rzadkie.
Składniki na blaszkę 20x30 (mniejszej nie mam, więc ciasto był o niskie):
200g ciasteczek amaretti
80g rozpuszczonego w rądelku masła
100g posiekanych migdałów
łyżka ekstraktu waniliowego
250g sera ricotta
250g sera mascarpone
80g drobnego cukru
3 jajka- osobno białka i żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania wierzchu sernika
Ciasteczka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i posiekanymi migdałami. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odkładamy do lodówki do czasu przygotowania ciasta.
Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z serami, ekstraktem waniliowym i mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec białka łączymy z masą serową i wylewamy na przygotowany z ciastek spód. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i wkładamy na 45min./ 180 stopni do piekarnika. Po wystudzeniu wkładamy na min. 2 godz. do lodówki.
No i jak, fajne? Dla mnie szał! Zapach ciastek amaretti obłędny, a sernik baaaaaardzo delikatny!
Ściskam!
Ps. Znacie Melę? Katuję jej piosenki namiętnie od kilku dni :D
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/11/migdaowy-sernik-z-mascarpone-i-ricotta.html