Składniki200 g ciasteczekamaretti lub digestive, owsianych50 g masła1 laska wanilii500 g serka ricotta250 g serka mascarpone125 g cukru100 g zmielonych migdałów2 łyżki mąki ziemniaczanej3 duże jajkaskórka starta z 1 cytrynygarść płatków migdałowychPrzygotowanieSkładniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Ciasteczka dokładnie rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki i uklepać. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Przełożyć je do większej miski, dodać ricottę, mascarpone, cukier, migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową. Zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę.Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Można posypać cukrem pudrem.