ßßß
Przepis na ten sernik znalazłam kiedyś na Kwestii Smaku. Zrobiłam, posmakowałam i od razu spisałam ten przepis do mojego kajeciku kuchennego:) Ciasto pięknie pachnie migdałami i wanilią i smakuje wyśmienicie! Jest proste w przygotowaniu, składniki są dostępne w Lidlu czy innym sklepie spożywczym. Dla mnie jeden z lepszych serników, jakie jadłam.Co potrzebujemy:50g roztopionego masła200g rozkruszonych ciasteczek digestive (jak ich nie dostaję, to kupuję złotokłose/ owsiane czy inne tego typu)1 laska wanilii (wyłuskane ziarenka)100g zmielonych migdałów125g drobnego cukru (ja stosuję brązowy)2 garstki migdałów płatków2 łyżki mąki ziemniaczanej250g mascarpone500g ricotty3 duże jajkastarta skórka z 1 cytrynycukier puder do posypania1. Ciasteczka układamy na spodzie tortownicy i zalewamy masłem. Mieszamy łyżką, by się razem połączyły i rozkładamy równomiernie na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.2. W misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy serki i wanilię i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, migdały mielone i miksujemy wszystko na jednolitą masę.3. Wylewamy ciasto na spód z ciasteczek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie. Pieczemy 45 minut (na złoty kolor).4. Studzimy pozostawiając w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie wyciągamy na zewnątrz i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem....a w mieszkaniu rozchodzi się piękny zapach domowego ciasta...