ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

W weekend przygotowałam dla swoich gości ciasto cytrynowo- migdałowe wg przepisy Sophie Dahl. Przepis pochodzi z książki Apetyczna Panna Dahl. Ciasto jest dość zwarte i bardzo bardzo cytrynowe. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem. Polecam wielbicielom cytryny.
Składniki:
Na formę o wymiarze 22 cm średnicy.
150 g masła
225 g cukru
6 jajek
starta skorka i sok wyciśnięty z 4 cytryn
300 g mielonych migdałów
115 g maki ziemniaczanej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki do czasu ich ubicia. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wsypać skórkę cytrynową i wlać sok z cytryny (ciasto wówczas będzie wyglądało jakby się zważyło). Do ciasta wsypać mielone migdały, mąkę i wszystko razem wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do ciasta. Całość delikatnie połączyć. Przelać do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 40 minut.
Źródło:http://smakowisko.pl/ciasto-cytrynowe