ßßß Cookit - przepis na Sałata z chilli krewetkami w mango

Sałata z chilli krewetkami w mango

nazwa

Wykonanie

Moja shrimp love zaczęła się ponad 20 lat temu, gdy pierwszy raz odkryłam jędrne, soczyste krewetki w Grecji. Och zajadaliśmy się nimi na zmianę z grillowaną ośmiornicą i kalmarami. Od tej pory uwielbiam krewetki w każdej postaci, chyba z wyjątkiem wersji "koktajlowej", do której nijak sie nie mogę przekonać. Krewetki połączone z chilli, czymś słodkim i czymś kwaskowym grają prawdziwy koncert smaku. W tej sałatce się zakochasz, jest po prostu w.y.ś.m.i.e.n.i.t.a - sałata z melonem i królewskimi krewetkami w pikantnym dressingu z mango.
Ale ale! mam muzyczną krewetkę, która pobudza energetycznie niemal tak bardzo jak imbir, słodkie mango i melon rozkręcają kubki smakowe w tej sałatce. Co powiesz na Shrimp by Mr. Scruff ?
Sałatkę z krewetkami w sosie mango, ale też siedem innych lekkich potraw robiliśmy pod okiem Konrada Birka z teamu Sowa i Przyjaciele, na wyjątkowo smacznych Zdrowych Warsztatach Kulinarnych w Centrum Domowych Inspiracji Bosch, testując nową linię blenderów. W repertuarze było też gazpacho, koktajl ananasowy z imbirem, różne wersje grzanek i trzy inne letnie sałatki. Wszystko w klimacie szybkich i orzeźwiających pomysłów na letnie potrawy bez użycia piekarnika, czy palnika. W domu wprawdzie też mam "żyrafę" Bosch-a, ale już ciut wiekową i nie tak sprawną jak najnowsza seria ErgoMixx, na których pracowało się baaardzo przyjemnie.
Ale wróćmy do obłędnej sałatki, która dziś jest tematem dnia. Najpierw sobie wyobraź smak - jędrne, soczyste krewetki, ogromne (nie takie nibynic, które nazywa się "krewetkami koktajlowymi"), świeże, chrupiące sałaty (na warsztatach korzystaliśmy z mieszanek Fit&Easy) aromatyczna mięta, fura zdrowych, kiełków i sos, odlotowy sos z ultradojrzałego, obłędnie słodkiego mango, z nutą ostrego imbiru, chilli i kolendry . Czy już czujesz jak ślinianki szaleją? Dodatkową zaletą sałatki jest jej lekkość, nie potrafię wprawdzie liczyć kalorii, ale prawie żadnych nie zauważyłam ;P Musisz ją zrobić na letnie przyjęcie w ogrodzie, goście padną do stóp, promis :)
Gdy to pisałam, czułam się trochę jak hipnotyzer, mam nadzieję, że poszło mi nieźle? :))
500g dużych, surowych królewskich krewetek (rozmiar 16/20 i nie mogą być mniejsze!)
oliwa extra virgin
sól morska
pieprz cytrynowy
1 melon gallo
1 świeży ogórek sałatkowy
mieszkanka ulubionych sałat (lodowa, frisee, radicchio)
garść świeżych listków mięty
1 łyżeczka oleju sezamowego
100g kiełków słonecznika i soi
1 łyżka prażonego sezamu
dressing
1 dojrzałe mango
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra wirgin
1 łyżka posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki sambal oelek
1 pęczek świeżej kolendry
Krewetki obierz z pancerzy i usuń przewody pokarmowe, a następnie zamarynuj na kila minut w kilku łyżkach oliwy z oliwek doprawionych solą i pieprzem cytrynowym. Później przesmaż je krótko, aż staną się lekko złociste i odstaw do przestudzenia.
Wszystkie składniki dressingu zmiksuj w blenderze.
Obierz melona i ogórki, usuń pestki i pokrój w cienkie paseczki, a następnie połącz z sałatami, świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami i przygotowanymi wcześniej krewetkami. Całość wymieszaj dressingiem i posyp prażonymi ziarnami sezamu. Cudo!
autorem przepisu jest Konrad Birek
kilka wskazówek:
- absolutnie nie wyrzucaj pancerzy i głów krewetek! jeśli nie planujesz od razu gotować na nich wywaru rybnego na przykład na zupę rybną z szafranem, po prostu włóż je do woreczka i zamroź
- imbir najlepiej obiera się używając małej łyżeczki, wówczas schodzi tylko skórka i nic się nie marnuje
- zawsze dokładnie usuwaj gniazda nasienne z ogórka, które zawierają bardzo dużo wody, przez co potrawy mogą stać się bardziej wodniste
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/06/saata-z-chilli-krewetkami-w-mango.html