Wykonanie
Moja shrimp
love zaczęła się ponad 20 lat temu, gdy pierwszy raz odkryłam jędrne, soczyste
krewetki w Grecji. Och zajadaliśmy się nimi na zmianę z grillowaną
ośmiornicą i
kalmarami. Od tej
pory uwielbiam
krewetki w każdej postaci, chyba z wyjątkiem wersji "koktajlowej", do której nijak sie nie
mogę przekonać.
Krewetki połączone z
chilli, czymś słodkim i czymś kwaskowym grają prawdziwy koncert smaku. W tej
sałatce się zakochasz, jest po prostu w.y.ś.m.i.e.n.i.t.a -
sałata z
melonem i królewskimi
krewetkami w pikantnym dressingu z
mango.
Ale ale! mam muzyczną
krewetkę, która pobudza energetycznie niemal tak bardzo jak
imbir, słodkie
mango i
melon rozkręcają
kubki smakowe w tej
sałatce. Co powiesz na Shrimp by Mr. Scruff ?
Sałatkę z
krewetkami w sosie
mango, ale też
siedem innych lekkich potraw robiliśmy pod
okiem Konrada Birka z teamu Sowa i Przyjaciele, na wyjątkowo smacznych Zdrowych Warsztatach Kulinarnych w Centrum Domowych Inspiracji Bosch, testując nową linię blenderów. W repertuarze było też gazpacho, koktajl
ananasowy z
imbirem, różne wersje grzanek i trzy inne letnie sałatki. Wszystko w klimacie szybkich i orzeźwiających pomysłów na letnie potrawy bez użycia piekarnika, czy palnika. W domu wprawdzie też mam "żyrafę" Bosch-a, ale już ciut wiekową i nie tak sprawną jak najnowsza
seria ErgoMixx, na których pracowało się baaardzo przyjemnie.
Ale wróćmy do obłędnej sałatki, która dziś jest tematem dnia. Najpierw sobie wyobraź smak - jędrne, soczyste
krewetki, ogromne (nie takie nibynic, które nazywa się "
krewetkami koktajlowymi"), świeże, chrupiące
sałaty (na warsztatach korzystaliśmy z mieszanek Fit&Easy) aromatyczna
mięta, fura zdrowych,
kiełków i sos, odlotowy sos z ultradojrzałego, obłędnie słodkiego
mango, z nutą
ostrego imbiru,
chilli i
kolendry . Czy już czujesz jak ślinianki szaleją? Dodatkową zaletą sałatki jest jej lekkość, nie potrafię wprawdzie liczyć kalorii, ale prawie żadnych nie zauważyłam ;P Musisz ją zrobić na letnie przyjęcie w ogrodzie, goście padną do stóp, promis :)Gdy to
pisałam, czułam się trochę jak hipnotyzer, mam nadzieję, że poszło mi nieźle? :))500g dużych, surowych królewskich
krewetek (rozmiar 16/20 i nie mogą być mniejsze!)
oliwa extra virgin
sól morskapieprz cytrynowy1
melon gallo1 świeży
ogórek sałatkowymieszkanka ulubionych
sałat (lodowa, frisee,
radicchio)garść świeżych listków
mięty1 łyżeczka
oleju sezamowego100g
kiełków słonecznika i soi1 łyżka prażonego
sezamudressing1 dojrzałe
mangosok z 1
cytryny4 łyżki
oliwy z oliwek extra wirgin1 łyżka posiekanego
imbiru1/2 łyżeczki
sambal oelek1 pęczek świeżej
kolendryKrewetki obierz z pancerzy i usuń przewody pokarmowe, a następnie zamarynuj na kila minut w kilku łyżkach
oliwy z oliwek doprawionych
solą i
pieprzem cytrynowym. Później przesmaż je krótko, aż staną się lekko złociste i odstaw do przestudzenia.Wszystkie składniki dressingu zmiksuj w blenderze.Obierz
melona i
ogórki, usuń pestki i pokrój w cienkie paseczki, a następnie połącz z
sałatami, świeżą
miętą,
olejem sezamowym,
kiełkami i przygotowanymi wcześniej
krewetkami. Całość wymieszaj dressingiem i posyp prażonymi ziarnami
sezamu. Cudo!autorem przepisu jest Konrad Birekkilka wskazówek:- absolutnie nie wyrzucaj pancerzy i głów
krewetek! jeśli nie planujesz od razu gotować na nich
wywaru rybnego na przykład na zupę
rybną z
szafranem, po prostu włóż je do woreczka i zamroź-
imbir najlepiej obiera się używając małej łyżeczki, wówczas schodzi tylko skórka i nic się nie marnuje- zawsze dokładnie usuwaj gniazda nasienne z
ogórka, które zawierają bardzo dużo
wody, przez co potrawy mogą stać się bardziej wodniste