Wykonanie
To bardzo szybka i orzeźwiająca
sałatka, a tego pragniemy najbardziej w 38 stopniowe upały, chyba się ze mną zgodzicie? ;-) Połączenie młodziutkiej
cukinii i aromatycznych
ogórków to dla mnie idealny duet.Aby nadać zestawieniu nieco pikanterii, dałam kilka dodatków. Uprażyłam ziarenka
kolendry na suchej patelni i lekko je potraktowałam w moździerzu, ale tak aby w większości zachowały kształt, przyjemnie chrupią i po przegryzieniu zaskakują ostrością w tym łagodnym duecie
cukinii i
ogórków. Konieczny dodatek to
sok z cytryny i skórka, aby całości dodać aromatu i przyjemnej cytrusowej nutki,
cebula przyjemnie przełamuje neutralny smak innych warzyw. Bardzo polecam.
Jest to
sałatka do przyrządzenia na szybko i do podania natychmiast, inaczej z warzyw wycieknie sok, zwiędną i nie będą bardzo chrupkie.4
młode cukinie ( takie 10 - 12 cm)3
ogórki gruntowe1 mała
czerwona cebula1/2 - 1 małej łyżeczka ziaren
kolendry uprażonych parę chwil na suchej patelniziarno
sezamuPotrzebna dodatkowo : obieraczka do warzyw aby pokroić cieniutkie wstążkidressing:4 łyżki
oliwysól morskaszczypta
cukrupieprz świeżo mielony
sok z cytryny 1-2 łyżkiskórka z połowy
cytryny ( mniej więcej)odrobina
koperkuPrażymy ziarna na patelni. Przygotowujemy dressing. Obieramy
cebulę i kroimy w cieniutkie krążki, umieszczamy w dressingu na 5 minut, aby lekko zmiękła.Z
cukinii i
ogórków wraz ze skórką tworzymy obieraczką cieniutkie wstążki wzdłuż warzyw- myślę że jest to niezbędny element bo nadaje całości lekkości. Wszystko obieramy do miski salaterki, wrzucamy krążki
cebuli i całą
sałatkę łączymy z dressingiem najlepiej delikatnie za pomocą rąk. Posypujemy ziarnami i
koperkiem.