ßßß Cookit - przepis na Sałatka z młodej cukinii i ogórków z prażoną kolendrą

Sałatka z młodej cukinii i ogórków z prażoną kolendrą

nazwa

Wykonanie

To bardzo szybka i orzeźwiająca sałatka, a tego pragniemy najbardziej w 38 stopniowe upały, chyba się ze mną zgodzicie? ;-) Połączenie młodziutkiej cukinii i aromatycznych ogórków to dla mnie idealny duet.
Aby nadać zestawieniu nieco pikanterii, dałam kilka dodatków. Uprażyłam ziarenka kolendry na suchej patelni i lekko je potraktowałam w moździerzu, ale tak aby w większości zachowały kształt, przyjemnie chrupią i po przegryzieniu zaskakują ostrością w tym łagodnym duecie cukinii i ogórków. Konieczny dodatek to sok z cytryny i skórka, aby całości dodać aromatu i przyjemnej cytrusowej nutki, cebula przyjemnie przełamuje neutralny smak innych warzyw. Bardzo polecam.
Jest to sałatka do przyrządzenia na szybko i do podania natychmiast, inaczej z warzyw wycieknie sok, zwiędną i nie będą bardzo chrupkie.
4 młode cukinie ( takie 10 - 12 cm)
3 ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula
1/2 - 1 małej łyżeczka ziaren kolendry uprażonych parę chwil na suchej patelni
ziarno sezamu
Potrzebna dodatkowo : obieraczka do warzyw aby pokroić cieniutkie wstążki
dressing:
4 łyżki oliwy
sól morska
szczypta cukru
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny 1-2 łyżki
skórka z połowy cytryny ( mniej więcej)
odrobina koperku
Prażymy ziarna na patelni. Przygotowujemy dressing. Obieramy cebulę i kroimy w cieniutkie krążki, umieszczamy w dressingu na 5 minut, aby lekko zmiękła.
Z cukinii i ogórków wraz ze skórką tworzymy obieraczką cieniutkie wstążki wzdłuż warzyw- myślę że jest to niezbędny element bo nadaje całości lekkości. Wszystko obieramy do miski salaterki, wrzucamy krążki cebuli i całą sałatkę łączymy z dressingiem najlepiej delikatnie za pomocą rąk. Posypujemy ziarnami i koperkiem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/08/saatka-z-modej-cukinii-i-ogorkow-z.html