Wykonanie
Witam ponownie! :-)Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja
śledzika z niewielką ilością
miodu i
cytryny.Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-)
Zapraszam!Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc .Składniki:220 g
śledzi w zalewie1 duża
czerwona cebula1,5 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny (na małych oczkach)kilka łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie:Pracę rozpoczynamy od zajęcia się
śledziami - próbujemy czy są bardzo słone i odpowiednio tyle czasu moczymy je w wodzie (co pół godziny ją zmieniając, aż smak
śledzi będzie według Was dobry, a
woda nie słona).Następnie kroimy je w małe kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.Pozostałe składniki mieszamy razem, dodajemy do
śledzi i
cebulki, mieszamy i zamykamy w słoiku.Zostawiamy je na kilka godzin np. na noc, zamknięte w lodówce.Podajemy np. na śniadaniu wielkanocnym.Smacznego!Proporcje podane w przepisie wystarczą na 2 porcje.