Wykonanie
Ten chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień.
Ogórek,
melon i
mięta zapewnią super orzeźwienie, a
awokado uzupełni
braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek
melona doda miłej dla kubków
smakowych słodyczy. Na przygotowanie chłodnika potrzebujesz jedynie kilka chwil, a resztę pracy wykona blender. Gdy użyjesz składników prosto z lodówki, możesz natychmiast po zmiksownniu przelać chłodnik do miseczek i podawać.
Składniki na 2 porcje:1
ogórek wężowygruby plaster
melona1 małe
awokadogarść
miętysól,
pieprz cytrynowy z młynka1 łyżeczka
syropu z agawy2-3 cm kawałek
imbirusok z 1
cytrynypłatki chili-opcjonalnie
oliwa-opcjonalnieWykonanie:
ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich
ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych.
Melona obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić
sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką.
Mietę posiekać. Obrać
imbir. Wycisnąć
sok z cytrynyWszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać
przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami
mięty i kostkami
loduSMACZNEGO !