Wykonanie
Lubię pochrupać świeże
warzywa i owoce, a Wy? Gdy wreszcie nadszedł czas leniwych majówek, rozpalania ognisk, grillowania w plenerze, szukam nowych pomysłów na warzywne dodatki. Tym razem jest bardzo lekko, zielono, soczyście, rześko, chrupiąco – absolutnie idealnie na majówkę.
Sałatka bez
sałaty, doskonała do grillowanych
mięs, czy ryb. Świetna jako lekki lunch do zabrania w lunchboxie do pracy – kremowe
awokado, chrupiące
ogórki, słodki
melon –
zielona sałatka idealna !
Czy ciepła, czy chłodniejsza pogoda majowa, zawsze cieszy mnie, że w końcu nastał najbardziej zielony, soczysty miesiąc roku. W ciepłe, wiosenne popołudnia wychodzę z
kubkiem kawy na taras i
daję się miziać kocicy, a w chłodne wieczory rozpalam kominek i słucham "Beautiful Girl" Williama Fitzsimmonsa, posłuchajcie jakie to piękne…Jeśli już
mięso z grilla, to wcale nie musi być
banalne jak
karkówka, czy nudne jak sucha
pierś z kurczaka. Nadziejcie na szpadki szaszłyki wołowe, albo
rybne, przygotujcie świetne kofto-kiftety z
jagnięciny, boską pierś Kleopatry, czy soczyste lizaki z
kurczaka . Bo można, bo jest smaczniej, bo nie musi być banalnie. Bo to cudowne, takie leniwe, plenerowe jedzenie – z dziećmi, rodziną, w gronie przyjaciół. A jeśli zjawi się na ogrodowym party ktoś, kto nie przepada za
mięsem, czy
rybą, podajcie pyszną tartę warzywną i cudne, chrupiące warzywa w sałatach i sałatkach.
Uwielbiam łączyć w jednym daniu różne struktury, kształty, konsystencje i smaki – kremowe, maślane
awokado, idealnie gra z chrupkością, soczystego
ogórka,
słodyczą melona miodowego i słonym smakiem prawdziwej greckiej
fety. O właśnie, bo w
sałatce nie ma ani grama
soli, a
feta jest jedynym nośnikiem smaku słonego. Połącz te smaki z ostrością
chilli, chrupką, łagodną marynowaną w
limonce czerwoną cebulą i rześką
miętą – bajka powiadam!1 mała
czerwona cebulasok z 1
limonki2 dojrzałe
awokado1 długi
ogórek½
melona miodowego100g prawdziwej greckiej
fety1/3 pęczka świeżej
miętyszczypta
płatków chilli2 łyżki
oliwy z oliwekCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej w miseczce
sokiem wyciśniętym z
limonki i odstaw na 20 minut, by się zamarynowała. Przekrój
awokado, usuń pestkę i wyjmij łyżką ze skórki niewielkie cząstki miąższu.
Ogórka i
melona obierz, pokrój w sporą kostkę. Odciśnij
cebulę z
soku z limonki, posiekaj
miętę.
Sok z limonki zmiksuj z
oliwą z oliwek na gładką emulsję. Wymieszaj w misce
melona,
awokado,
ogórka,
miętę i
cebulę, dodaj dressing. Na wierzchu pokrusz
fetę i
płatki chilli.
Sałatkę można przechowywać schłodzoną do następnego dnia albo zabrać w pudełku jako lunch do pracy. Jest pyszna!------wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”