Wykonanie
W tym roku słońce nas rozpieszcza. Połowa września, a zdaje się, jakby nadal był sierpień. Dni są jeszcze ciepłe, choć niestety ich krótkość przypomina, że nadchodzi jesień. To ostatni dzwonek by zatrzymać na chwilę lato i zrobić chłodnik.
(2 małe porcje)- 1 kg
ogórków zielonych- 2 małe lub 1 i 1/2 dużego
awokado- garść
kolendry- garść
mięty- sok z 1
limonki- 1 cm kawałek
papryczki chili- kilka kostek
lodu (u mnie 4)- 3 łyżeczki
miodu lub
syropu z agawy- 1 łyżka nieaktywnych
płatków drożdżowych-
sól,
pieprzOgórki obieram, kroję wzdłuż na pół i za pomocą łyżki pozbywam się pestek.Do blendera wrzucam wszystkie składniki i miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby
solę i
pieprzę do smaku.Tak przygotowany chłodnik przelewam do miseczek i ozdabiam plastrami świeżego
ogórka i listkami
kolendry i
mięty.Smacznego!