ßßß
Składniki (na 2 porcje):2 dojrzałe awokadokawałek ogórka (około 5 cm)2 kubeczki jogurtu naturalnegooliwa z oliweksól, pieprzkilka listków świeżej bazyliikilka krewetek (około 200 g)sok z połowy cytryny1 ząbek czosnkupłatki chilli lub ostra papryka w proszkuPrzygotowanie:Krewetki skropić oliwą oraz sokiem z cytryny, dodać soli, płatki chilli oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić trochę drobniej i dodać do awokado, dorzucić kilka listków bazylii. Jogurty naturalne również dodać do miski i wszystko razem zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem). Następnie doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz około łyżką oliwy z oliwek. Krewetki usmażyć przez kilka minut (nie dłużej!) na rozgrzanej patelni i ułożyć na wierzch chłodnika.
