ßßß
Wczoraj wróciłam ze szpitala.O tamtejszym wikcie wolałabym jak najszybciej zapomnieć...Dzisiejszy dzień, w ramach rekonwalescencji, postanowiłam uczcić czymś pysznym.Jednak lodówka świeciła pustkami. Na dnie warzywnej półki leżały bataty i avocado. Wygrzebałam jeszcze resztki natki pietruszki.Śnieg za oknem zaczął prószyć, zima wróciła ;-(Do piekarnika włożyłam kawałki słodkiego ziemniaka.A z avocado postanowiłam zrobić lżejszą wersję sosu aioli.Zielony sos przypomina o wiośnie...
Składniki:1-2 bataty,oliwa z oliwek,sól, pieprz,płatki chilli,rozmaryn świeży lub suszony,1 avocado,pół pęczka natki pietruszki,sok z 1 plastra cytryny,2 ząbki czosnku,1 łyżka jogurtu naturalnego,2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,sól.Przygotowanie:Ziemniaki pokroić na kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, płatkami chilli i rozmarynem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 210 stop. C) i zapiekać około 30 minut. W tym czasie zrobić sos. Rozgnieść avocado, wlać sok z cytryny, dodać czosnek, natkę pietruszki, jogurt i śmietanę. Zmiksować wszystko. Doprawić solą.Podawać bataty z sosem.