ßßß Cookit - przepis na Pieczone bataty z avocado aioli

Pieczone bataty z avocado aioli

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wróciłam ze szpitala.
O tamtejszym wikcie wolałabym jak najszybciej zapomnieć...
Dzisiejszy dzień, w ramach rekonwalescencji, postanowiłam uczcić czymś pysznym.
Jednak lodówka świeciła pustkami. Na dnie warzywnej półki leżały bataty i avocado. Wygrzebałam jeszcze resztki natki pietruszki.
Śnieg za oknem zaczął prószyć, zima wróciła ;-(
Do piekarnika włożyłam kawałki słodkiego ziemniaka.
A z avocado postanowiłam zrobić lżejszą wersję sosu aioli.
Zielony sos przypomina o wiośnie...
Składniki:
1-2 bataty,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
płatki chilli,
rozmaryn świeży lub suszony,
1 avocado,
pół pęczka natki pietruszki,
sok z 1 plastra cytryny,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, płatkami chilli i rozmarynem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 210 stop. C) i zapiekać około 30 minut. W tym czasie zrobić sos. Rozgnieść avocado, wlać sok z cytryny, dodać czosnek, natkę pietruszki, jogurt i śmietanę. Zmiksować wszystko. Doprawić solą.
Podawać bataty z sosem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/02/pieczone-bataty-z-avocado-aioli.html