Wykonanie

Wczoraj wróciłam ze szpitala.O tamtejszym
wikcie wolałabym jak najszybciej zapomnieć...Dzisiejszy dzień, w ramach rekonwalescencji, postanowiłam uczcić czymś pysznym.Jednak lodówka świeciła pustkami. Na dnie warzywnej półki leżały
bataty i
avocado. Wygrzebałam jeszcze resztki
natki pietruszki.Śnieg za oknem zaczął prószyć, zima wróciła ;-(Do piekarnika włożyłam kawałki słodkiego
ziemniaka.A z
avocado postanowiłam zrobić lżejszą wersję sosu aioli.Zielony sos przypomina o
wiośnie...

Składniki:1-2
bataty,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
płatki chilli,
rozmaryn świeży lub suszony,1
avocado,pół pęczka
natki pietruszki,sok z 1 plastra
cytryny,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
jogurtu naturalnego,2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany,
sól.Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na kawałki. Skropić
oliwą, oprószyć
solą,
pieprzem,
płatkami chilli i
rozmarynem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 210 stop. C) i zapiekać około 30 minut. W tym czasie zrobić sos. Rozgnieść
avocado, wlać
sok z cytryny, dodać
czosnek,
natkę pietruszki,
jogurt i
śmietanę. Zmiksować wszystko. Doprawić
solą.Podawać
bataty z sosem.
