Wykonanie
2 świeże
makrele lub 4 filety2
papryki (czerwone,
pomarańczowe lub żółte)2
pomidory1 świeży
ogórekskórka starta z 1
cytrynyoliwasól,
pieprz150 ml
sosu tzatziki (wg tego przepisu)Do dekoracji:kilka listków
miętysól morska gruboziarnistaewentualnie czarny
sezamPrzygotowanie:Całe
makrele wyfiletować.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Paprykę upiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze około 200 stopni, obracając w międzyczasie. Włożyć do foliowego woreczka, zapiąć szczelnie i odłożyć do momentu wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki.
Pomidora i
paprykę pokroić w kostkę o grubości około 5 mm. Wymieszać razem, przyprawić
solą i
pieprzem, doprawić 1 łyżką
oliwy.
Ogórek obrać i pokroić wzdłuż na plastry. Obtoczyć w
sosie tzatziki.
Makrelę smażyć z jednej strony (tej bez skóry) na odrobinie
oliwy, około 3 minut.
Ryba powinna być soczysta, miękka, a nie wysuszona. W razie potrzeby dopiec w piecu.Na talerzach ułożyć kostkę
pomidorowo-
paprykową, a następnie
makrelę. Obok zawinięte w rulon plastry
ogórka obtoczonego w
sosie tzatziki. Posypać startą
skórką cytrynową i gruboziarnistą
solą morską.