ßßß
Co mnie urzeka w sernikach? Chyba nieskończona ilość wariacji na ich temat. Serniki z owocami, na pieczonym spodzie, na ciasteczkowym spodzie, bez żadnej bazy z ciasta. Serniki z galaretką, serniki pieczone, chłodzone, mrożone... miliony wersji, a każdy z nich może stać się tym najbardziej ulubionym, póki kolejny fajny pomysł go nie zdetronizuje. W chłodniejszych porach roku, na każda możliwa okazję piekę nasz najukochańszy sernik bardzo kokosowy(klik), na święta i spotkania rodzinne lekuchny jak chmurka "słodki obłok"(klik), a dla koleżanki zakochanej w amerykańskich ciastach z serem sernik nowojorski(klik). A tej jesieni mam nadzieję zrobić kilka nowych serników pieczonych.
W upalne dni lata oczywiście także mam sernikowe nastroje. Ale wtedy najczęściej wymyślam lub wynajduję różnorakie serniki na zimno - sernik mrożony na chilli-czekoladowym spodzie(klik),sernik bardzo jagodowy(klik), chrupotek, czyli sernik jogurtowy(klik) lub właśnie ten - sernik z korzennymi wiśniami na kruchym waniliowym spodzie. Kilka lat temu wpadło mi w oko zdjęcie ciasta składającego się z trzech warstw - kruchy spód, warstwa wiśni i zimna warstwa sernikowa. Ten obraz sernika wiśniowego chodził za mną przez kilka lat, aż w końcu któregoś "wiśniowego sezonu", gdy żar lał się z nieba, ułożyłam tę oto kombinację - rześko, krucho, zimno, orzeźwiająco... mniammm. Ja bardzo lubię grubą warstwę kruchego ciasta, dlatego jako bazę, piekę spód z przepisu, który podawałam już przy rustykalnym placku ze śliwkami(klik), ale możesz też upiec swój ulubiony spód. Do tego sernika, jako, ze jest dość wysoki, przyda się obręcz do tortów.
200g mąki krupczatki40g cukru pudru125g masła1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu wanilii2 żółtkaDno i boki tortownicy o śr 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, masło, cukier i proszek przesiekaj razem, potem dodaj żółtka Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Wylep ciastem dno tortownicy i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (u mnie zazwyczaj 15 min w zamrażalniku). W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Na schłodzone ciasto wyłóż warstwę papieru do pieczenia i zasyp obciążeniem - mogą to być specjalne kulki ceramiczne lub zwykła fasola (do takiego pieczenia z obciążeniem możesz używać fasoli wielokrotnie). Piecz ciasto 15 minut, potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 15 minut - do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.500g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek100k cukru5 goździkówok 3cm kawałek kory cynamonu2 galaretki wiśniowe120ml wodyWiśnie z cukrem zagotuj i dobrze odszumuj. Dodaj goździki i cynamon, zagotuj jeszcze trzy razy, za każdym razem przestudzając wiśnie. Mają pozostać w całości. Potem przełóż je do miski i odstaw do wystudzenia.Odlej z wiśni ok 130ml płynu, dodaj 120ml wody i zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj 2 galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Wyjmij z wiśni goździki i cynamon, przelej do nich galaretkę i odstaw do schłodzenia. Dopilnuj tego momentu, gdy galaretka z wiśniami zacznie lekko tężeć. Jeśli będzie zbyt rzadka, wsiąknie w kruche ciasto.Połóż upieczony spód na tacy i zaciśnij wokół niego obręcz do tortów, dla ułatwienia, możesz ja wyłożyć papierem do pieczenia, przełóż tężejące wiśnie na schłodzony spód i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.200g śmietany kremówki 30%40g cukru pudru10g żelatyny + 30g wrzątku200g sera kremowego do serników Presidentkilka mrożonych wiśni do dekoracjiczekolada deserowa do dekoracjiŻelatynę zalej wrzątkiem, dokładnie rozpuść i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Ubij na sztywno kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie wmieszaj ser do uzyskania gładkiej masy. Nie przestając mieszać wlewaj cienką strużką ciepłą żelatynę. Gdy tylko całość gładko się połączy, wyłóż na stężałe wiśnie w galaretce. Udekoruj na wierzchu kilkoma mrożonymi wiśniami i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ostrożnie rozepnij obręcz i podawaj udekorowany wiórkami z czekolady deserowej.Fantastycznie smakuje z mleczną puszystą latte z odrobiną cynamonu. Smacznego :)