Wykonanie
Mąż mojej kuzynki w Anglii ujawnił mi się kiedyś jako "cheesecake lover" . O to to, w to mi graj. Od razu zaczęłam knuć "to ja ci upichcę!". Oprócz tych kilku serników, które im piekłam, gdy nas odwiedzili w Polsce, umyśliłam sobie zrobić dla niego również prezent urodzinowy w postaci mini-książeczki z przepisami na serniki. Koncepcja powstała błyskawicznie, przepisy wybierałam, testowałam, recenzowałam i mozolnie tłumaczyłam.
Potem wydrukowałam na grubych kartach w małym zakładzie poligraficznym i wysłałam szybką paczką na Wyspę. Zaskoczenie było spore. Książeczka ponoć stoi do dziś na półce z książkami kulinarnymi, a w kuchni mojej angielskiej rodziny znalazło się kilka sernikowych pomysłów z Polski. Czasem wyciągam kajet z sernikowymi pomysłami i zadziwia mnie ich ilość - okazało się, że w "repertuarze" mam ok 15 serników!
Łomatko, czyżby i ze mnie była utajniona "sernikowa kochanka" ? Dziś sernik
wiśniowy, ale jaki!

Co mnie urzeka w sernikach? Chyba nieskończona ilość wariacji na ich temat. Serniki z
owocami, na pieczonym spodzie, na
ciasteczkowym spodzie, bez żadnej bazy z ciasta. Serniki z
galaretką, serniki pieczone, chłodzone, mrożone... miliony wersji, a każdy z nich może stać się tym najbardziej ulubionym,
póki kolejny fajny pomysł go nie zdetronizuje. W chłodniejszych porach roku, na każda możliwa okazję piekę nasz najukochańszy sernik bardzo
kokosowy(klik), na święta i spotkania rodzinne lekuchny jak chmurka "słodki obłok"(klik), a dla koleżanki zakochanej w amerykańskich ciastach z
serem sernik nowojorski(klik). A tej jesieni mam nadzieję zrobić kilka nowych serników pieczonych.

W upalne dni lata oczywiście także mam sernikowe nastroje. Ale wtedy najczęściej wymyślam lub wynajduję różnorakie serniki na zimno - sernik mrożony na
chilli-
czekoladowym spodzie(klik),sernik bardzo
jagodowy(klik), chrupotek, czyli sernik
jogurtowy(klik) lub właśnie ten - sernik z korzennymi
wiśniami na kruchym
waniliowym spodzie. Kilka lat temu wpadło mi w oko zdjęcie ciasta składającego się z
trzech warstw - kruchy spód, warstwa
wiśni i zimna warstwa sernikowa. Ten obraz sernika
wiśniowego chodził za mną przez kilka lat, aż w końcu któregoś "
wiśniowego sezonu", gdy żar lał się z nieba, ułożyłam tę oto kombinację - rześko, krucho, zimno, orzeźwiająco... mniammm. Ja bardzo lubię grubą warstwę kruchego ciasta, dlatego jako bazę, piekę spód z przepisu, który podawałam już przy rustykalnym placku ze
śliwkami(klik), ale możesz też upiec swój ulubiony spód. Do tego sernika, jako, ze jest dość wysoki, przyda się obręcz do
tortów.

200g
mąki krupczatki40g
cukru pudru125g
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu
wanilii2
żółtkaDno i boki tortownicy o śr 18cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę,
masło,
cukier i proszek przesiekaj razem,
potem dodaj
żółtka Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Wylep
ciastem dno tortownicy i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (u mnie zazwyczaj 15 min w zamrażalniku). W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Na schłodzone ciasto wyłóż warstwę papieru do pieczenia i zasyp obciążeniem - mogą to być specjalne kulki ceramiczne lub zwykła
fasola (do takiego pieczenia z obciążeniem możesz używać
fasoli wielokrotnie). Piecz ciasto 15 minut,
potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 15 minut - do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.500g świeżych lub mrożonych
wiśni bez pestek100k
cukru5
goździkówok 3cm kawałek kory
cynamonu2
galaretki wiśniowe120ml
wodyWiśnie z
cukrem zagotuj i dobrze odszumuj. Dodaj
goździki i
cynamon, zagotuj jeszcze trzy
razy, za każdym razem przestudzając
wiśnie. Mają pozostać w całości.
Potem przełóż je do miski i odstaw do wystudzenia.Odlej z
wiśni ok 130ml płynu, dodaj 120ml
wody i zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj 2
galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Wyjmij z
wiśni goździki i
cynamon, przelej do nich
galaretkę i odstaw do schłodzenia. Dopilnuj tego momentu, gdy
galaretka z
wiśniami zacznie lekko tężeć. Jeśli będzie zbyt rzadka, wsiąknie w kruche ciasto.Połóż upieczony spód na tacy i zaciśnij wokół niego obręcz do
tortów, dla ułatwienia, możesz ja wyłożyć papierem do pieczenia, przełóż tężejące
wiśnie na schłodzony spód i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.200g
śmietany kremówki 30%40g
cukru pudru10g
żelatyny + 30g wrzątku200g
sera kremowego do serników Presidentkilka mrożonych
wiśni do dekoracji
czekolada deserowa do dekoracji
Żelatynę zalej wrzątkiem, dokładnie rozpuść i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Ubij na sztywno kremówkę, pod koniec dodając
cukier puder. Delikatnie wmieszaj
ser do uzyskania gładkiej masy. Nie przestając mieszać wlewaj cienką strużką ciepłą
żelatynę. Gdy tylko całość gładko się połączy, wyłóż na stężałe
wiśnie w
galaretce. Udekoruj na wierzchu kilkoma mrożonymi
wiśniami i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ostrożnie rozepnij obręcz i podawaj udekorowany wiórkami z
czekolady deserowej.Fantastycznie smakuje z
mleczną puszystą latte z odrobiną
cynamonu. Smacznego :)