ßßß
Składniki25dkg. margaryny25dkg. cukru pudru30dkg. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 jaj2 łyżeczki kakaosłoik wiśni z kompotu (drylowanych)Krem budyniowy1/2 litra mleka5 łyżek cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtkakostka masłacukier waniliowyMasa śmietanowa1/2 l.śmietany 30%3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka żelatyny1/4 szklanki wody1 galaretka wiśniowaSposób przygotowaniaMargarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym, na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie. Piec około 40 minut w temp. 180 *C.MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku (jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę.KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, c. waniliowego, żółtek, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy, polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.