W moich zbiorach znajduje się wiele przepisów na pyszne ciasta. Dziś bardziej wystawna wersja szybkiego ciasta 3 BIT, które znajduje się już na moim blogu. Ta wersja jest bardziej pracochłonna ale zachęcam do pieczenia własnych ciast, bo są naprawdę smaczne. Biszkopt: 8 jaj 35 dag cukru 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek zimnej wody 2 łyżki kakao cukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce wody. Mąkę proszek i kakao wymieszać razem i dodawać do żółtek a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Wyłożyć na blaszkę i upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 blaty. Krem toffi: 1 puszka mleka skondensowanego (ugotować dzień wcześniej, gotować przez 2,5 godz.) 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 2 kostki masła Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki i zalać wrzącym mlekiem. Zagotować mleko i wlać utarte żółtka. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń a na końcu ugotowane mleko. Bita śmietana: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny lub galaretka Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną dodać do śmietany i lekko ubić. Dodatkowo 6-7 paczek herbatników szkolnych Przełożenie ciasta: ciasto ciemne-połowa kremu toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-krem toffi-ciasto ciemne Wierzch wykończyć polewą