Wykonanie
Uwielbiam słowa magiczne, zaklęcia kuchenne - obiecują niezwykłe podróże na podniebieniu, powrót do babcinych smaków i wspomnień z dzieciństwa. " Lemoniada" przyrzeka niezwykły smak, lekkość, lato, być może ciut ciut bąbelków. " Spiżarnia" to już miejsce magiczne obecne w słodkich, przyjemnych snach. A "
konfitura" to babciny fartuch, słoiki lśniące zaczarowaną zawartością i rozkosze małych i dużych łasuchów. Co roku obowiązkowo smażę szlachecką
konfiturę z
wiśni, w tym roku odkryłam
konfiturę mirabelkową, a dla najmniejszych łakomczuchów robię jesienną
konfiturę z
jabłek .

Układam nowe listy do słuchania, piekę wciąż nowe wersje szarlotek i obieram
jabłka do
konfitury. Jesień w mojej kuchni to także stare, dobrze znane głosy, które wyjątkowo lubię. Słyszeliście najbowszą płytę Madeleine Peyroux "The Bloe Room" ? Posłuchajcie z tej płyty "Gentle On My Mind" ...Zachwyca mnie mnogość odmian
jabłek dostępna we wrzesniu i październiku . Już niedługo będziemy zrywać
jabłka z naszej ukochanej, malutkiej jabłonki. Zawsze wiosną podglądam, czy przyleciały do niej pszczoły albo trzmiele, by zapylić piękne, delikatne kwiaty. Coraz mniej owadów zapylających mamy w ogrodzie, ale w tym roku znów się udało. Jabłonka owocuje już trzeci rok. W poprzednich latach dawała nie więcej niż 3-5
jabłek, a w tym roku zbierzemy ich aż jedenaście! To najpyszniejsze
jabłka na świecie, niestety nie wiem jakiej odmiany, zawieruszyła nam się kartka z nazwą, która była przyczepiona do pnia...

Dzieci codziennie zabierają inne
jabłka na drugie śniadanie w szkole, najbardziej lubią
winne i kwaskowe smaki. Ja jednak z czułością patrzę na szaro-bure, brzydkie, a cudowne w kuchni szare renety. W weekend zrobiłam
konfiturę z szarej renety . Z taką
konfiturą niestraszna niespodziewana wizyta gości. Wystarczy miec w spiżarni puszkę upieczonych kruchych
spodów do babeczek i deser w 3 minuty gotowy.

Szklista, gęsta, pachnąca
cynamonem i
goździkami konfitura z
jabłek, to jeden z moich ulubionych
przetworów, które robię w październiku. Doskonała do
herbaty z
imbirem, do wypełniania kruchych babeczek (przepis na ciasto niżej) i podawania z gorącą
kaszą manną gotowaną na
mleku albo z chłodną panna cottą.proporcje na ok. 5 słoików 300g2,5 kg
jabłek odmiany szara reneta lub innych, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu1 kilogram
cukrusok z 1
cytryny2-3 laski
cynamonukilkanaście
goździkówJabłka obierz, usuń gniasda nasienne i pokrój na cienkie cząstki. Ja używam do tego sprytnego gadżetu, który jednocześnie usuwa gniazdo nasienne i kroi
jabłko na 20 cząstek. Ale nawet zwykły krajacz do cząstek
jabłek będzie dobry - po prostu każdą ósemkę przekrój jeszcze na 2 lub 3 części.Przełóż tak przygotowanej
jabłka do garnka i zasyp
cukrem. Odstaw na minimum 12 godzin. W tym czasie kilkukrotnie potrząśnij garnkiem, by
cukier szybciej się rozpuścił pod wpływej soku z
jabłek.Odcedź
jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały
syrop i dodaj do niego
sok z cytryny, laski
cynamonu i
goździki. Na malutkim ogniu zredukuj
syrop mniej więcej o 1/3 - powinien stać się wyraźnie ciemniejszy,
bursztynowy. Dodaj odciśniete wczesniej
jabłka i zagotuj razem. Natychmiast ponownie przelej całość przez sito lub durszlak i dobrze odciśnij
jabłka.
Syrop zagotuj i jeszcze trochę zredukuj. Gdy znów nieco zgęstnieje, dodaj do
syropu jabłka i zagotuj na malutkim ogniu, ale krótko, by
jabłka nie rozpadły się. Przekładaj
konfiturę do słoików i od razu zakręcaj. Jeśli przekładasz wrzącą
konfiturę do wyparzonych, suchych i gorących słoików typu "twist" najprawdopodobniej nie trzeba będzie jej pasterozować. Ja jednak lubię podawac ją na stół w pięknych słoiczkach Weck, zatem po zakmnięciu ich, pasteryzuję całość 15 minut w 90°C.

Kruche
spody do słodkich babeczekPuszka pełna upieczonych kruchych
spodów babeczkowych, to najprostsze rozwiązanie, dzięki które mu nigdy nie
dasz się zaskoczyć niespodziewanym gościom. Takie
spody wystarczy później napełnić
konfiturą z
jabłek, by miec pyszny deser w 3 minuty. Można też przygotować kruche babeczki z
czarną porzeczką,
kajmakiem i
czekoladą - wystarczy wypełnić je łyżką
dżemu z czarnej porzeczki, przykryć
kajmakiem, a na wierzchu wylać rozpuszczoną
czekoladę. Tu deser gotowy będzie w 7 minut :)400g
mąki250g
masła80g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu
wanilii4
żółtkaMąkę, puder i proszek przesiekaj z
masłem. Dodaj
żółtka i szybko wyrób spójne ciasto. Wyklej
ciastem foremki do babeczek i wstaw na tacy do lodówki na 30 minut.Rozgrzej piekarnik do 180°C. podziurkuj ciasto w foremkach i piecz bebeczki ok 12 minut, aż brzegi będą się rumienić. Wystudź babeczki i wyjmij z foremek. Wypełniaj czym dusza zapragnie i od razu podawaj do popołudniowej
herbaty.