ßßß Cookit - przepis na Konfitura z jabłek

Konfitura z jabłek

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam słowa magiczne, zaklęcia kuchenne - obiecują niezwykłe podróże na podniebieniu, powrót do babcinych smaków i wspomnień z dzieciństwa. " Lemoniada" przyrzeka niezwykły smak, lekkość, lato, być może ciut ciut bąbelków. " Spiżarnia" to już miejsce magiczne obecne w słodkich, przyjemnych snach. A " konfitura" to babciny fartuch, słoiki lśniące zaczarowaną zawartością i rozkosze małych i dużych łasuchów. Co roku obowiązkowo smażę szlachecką konfiturę z wiśni, w tym roku odkryłam konfiturę mirabelkową, a dla najmniejszych łakomczuchów robię jesienną konfiturę z jabłek .
Układam nowe listy do słuchania, piekę wciąż nowe wersje szarlotek i obieram jabłka do konfitury. Jesień w mojej kuchni to także stare, dobrze znane głosy, które wyjątkowo lubię. Słyszeliście najbowszą płytę Madeleine Peyroux "The Bloe Room" ? Posłuchajcie z tej płyty "Gentle On My Mind" ...
Zachwyca mnie mnogość odmian jabłek dostępna we wrzesniu i październiku . Już niedługo będziemy zrywać jabłka z naszej ukochanej, malutkiej jabłonki. Zawsze wiosną podglądam, czy przyleciały do niej pszczoły albo trzmiele, by zapylić piękne, delikatne kwiaty. Coraz mniej owadów zapylających mamy w ogrodzie, ale w tym roku znów się udało. Jabłonka owocuje już trzeci rok. W poprzednich latach dawała nie więcej niż 3-5 jabłek, a w tym roku zbierzemy ich aż jedenaście! To najpyszniejsze jabłka na świecie, niestety nie wiem jakiej odmiany, zawieruszyła nam się kartka z nazwą, która była przyczepiona do pnia...
Dzieci codziennie zabierają inne jabłka na drugie śniadanie w szkole, najbardziej lubią winne i kwaskowe smaki. Ja jednak z czułością patrzę na szaro-bure, brzydkie, a cudowne w kuchni szare renety. W weekend zrobiłam konfiturę z szarej renety . Z taką konfiturą niestraszna niespodziewana wizyta gości. Wystarczy miec w spiżarni puszkę upieczonych kruchych spodów do babeczek i deser w 3 minuty gotowy.
Szklista, gęsta, pachnąca cynamonem i goździkami konfitura z jabłek, to jeden z moich ulubionych przetworów, które robię w październiku. Doskonała do herbaty z imbirem, do wypełniania kruchych babeczek (przepis na ciasto niżej) i podawania z gorącą kaszą manną gotowaną na mleku albo z chłodną panna cottą.
proporcje na ok. 5 słoików 300g
2,5 kg jabłek odmiany szara reneta lub innych, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu
1 kilogram cukru
sok z 1 cytryny
2-3 laski cynamonu
kilkanaście goździków
Jabłka obierz, usuń gniasda nasienne i pokrój na cienkie cząstki. Ja używam do tego sprytnego gadżetu, który jednocześnie usuwa gniazdo nasienne i kroi jabłko na 20 cząstek. Ale nawet zwykły krajacz do cząstek jabłek będzie dobry - po prostu każdą ósemkę przekrój jeszcze na 2 lub 3 części.
Przełóż tak przygotowanej jabłka do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na minimum 12 godzin. W tym czasie kilkukrotnie potrząśnij garnkiem, by cukier szybciej się rozpuścił pod wpływej soku z jabłek.
Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu i goździki. Na malutkim ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 - powinien stać się wyraźnie ciemniejszy, bursztynowy. Dodaj odciśniete wczesniej jabłka i zagotuj razem. Natychmiast ponownie przelej całość przez sito lub durszlak i dobrze odciśnij jabłka.
Syrop zagotuj i jeszcze trochę zredukuj. Gdy znów nieco zgęstnieje, dodaj do syropu jabłka i zagotuj na malutkim ogniu, ale krótko, by jabłka nie rozpadły się. Przekładaj konfiturę do słoików i od razu zakręcaj. Jeśli przekładasz wrzącą konfiturę do wyparzonych, suchych i gorących słoików typu "twist" najprawdopodobniej nie trzeba będzie jej pasterozować. Ja jednak lubię podawac ją na stół w pięknych słoiczkach Weck, zatem po zakmnięciu ich, pasteryzuję całość 15 minut w 90°C.
Kruche spody do słodkich babeczek
Puszka pełna upieczonych kruchych spodów babeczkowych, to najprostsze rozwiązanie, dzięki które mu nigdy nie dasz się zaskoczyć niespodziewanym gościom. Takie spody wystarczy później napełnić konfiturą z jabłek, by miec pyszny deser w 3 minuty. Można też przygotować kruche babeczki z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladą - wystarczy wypełnić je łyżką dżemu z czarnej porzeczki, przykryć kajmakiem, a na wierzchu wylać rozpuszczoną czekoladę. Tu deser gotowy będzie w 7 minut :)
400g mąki
250g masła
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu wanilii
4 żółtka
Mąkę, puder i proszek przesiekaj z masłem. Dodaj żółtka i szybko wyrób spójne ciasto. Wyklej ciastem foremki do babeczek i wstaw na tacy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. podziurkuj ciasto w foremkach i piecz bebeczki ok 12 minut, aż brzegi będą się rumienić. Wystudź babeczki i wyjmij z foremek. Wypełniaj czym dusza zapragnie i od razu podawaj do popołudniowej herbaty.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/10/doskonaa-konfitura-z-jabek.html