Wykonanie
To ciasto dla tych z Was, którzy wolą szarlotki typu "mało ciasta dużo
jabłek". Nadzienie jest bardzo
cynamonowe, z dodatkiem- o ile lubicie-
wanilii. Użyjcie swojej ulubionej odmiany
jabłek, moim zdaniem najbardziej będą tu pasować papierówki, chyba, że też jesteście skazani na sklepowe ;) Szarlotka tatrzańska najlepiej smakuje na dzień po upieczeniu, więc dobrze zrobić ją wieczorem i zostawić w ciepłym piekarniku do rana.



ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki50 g
masła4 łyżki
cukru pudruszczypta
proszku do pieczeniałyżka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejłyżeczka
śmietany lub
jogurtu naturalnegoMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i posiekać z
masłem. Dodać
cukier puder,
skrobię i
śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki.nadzienie:5 średnich
jabłeksok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
cynamonułyżeczka
cukru z
waniliąPrzez ten czas
jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 1- 3 mm). W miseczce wymieszać
cukier,
cynamon i
cukier z
wanilią.Keksówkę natłuścić. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Nakładać warstwami plasterki
jabłka, co jakiś czas posypując mieszanką z
cukrem. Pozostałą 1/3 ciasta również rozwałkować i przykryć nią
jabłka. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
