ßßß


ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki50 g masła4 łyżki cukru pudruszczypta proszku do pieczeniałyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejłyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnegoMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać cukier puder, skrobię i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki.nadzienie:5 średnich jabłeksok z 1/2 cytryny2 łyżeczki cukru3 łyżeczki cynamonułyżeczka cukru z waniliąPrzez ten czas jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 1- 3 mm). W miseczce wymieszać cukier, cynamon i cukier z wanilią.Keksówkę natłuścić. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Nakładać warstwami plasterki jabłka, co jakiś czas posypując mieszanką z cukrem. Pozostałą 1/3 ciasta również rozwałkować i przykryć nią jabłka. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!