Wykonanie

O szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z
jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu
będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta.



Składniki:2 szklanki
mąki2 szklanki
kaszy manny (około 400g)3/4 szklanki
cukru (jeśli
jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaOkoło 2 kg
jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone
jabłka ze słoja (2 duże słoje)
Cynamon250g
masła zimnego, a najlepiej zamarzniętegosok wyciśnięty z połowy
cytrynyDodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych
jabłek dodajemy
cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty
sok z cytryny.W przypadku
jabłek ze słoja,
jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku
jabłek świeżych, doprawiamy
cynamonem i ewentualnie
sokiem z cytryny.Suche składniki (
mąkę,
kasze manną,
cukier i
proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko.Blaszkę wielkości 23 x 34cm (lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) wykładamy papierem pergaminem.Zimne
masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część
masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g
masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte
jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część
masła.Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut.

Zimne ciasto przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.

R E K L A M A
