ßßß
O szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta.

Składniki:2 szklanki mąki2 szklanki kaszy manny (około 400g)3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej)2 łyżeczki proszku do pieczeniaOkoło 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje)Cynamon250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętegosok wyciśnięty z połowy cytrynyDodatkowo:Cukier puder do posypania ciastaŚwieże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny.W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny.Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko.Blaszkę wielkości 23 x 34cm (lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) wykładamy papierem pergaminem.Zimne masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła.Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut.
Zimne ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A