ßßß
1 szklanka mąki1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg tartych jabłek (na małych oczkach)170 g zmrożonego masłacynamonPrzygotowanie:Dno okrągłej formy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.Wszystkie "suche" składniki wymieszać ze sobą i rozdzielić równe porcje do trzech miseczek.Jako pierwsza warstwę wysypujemy suche składniki i równomiernie rozciągamy na dnie formy.Druga warstwa to starte jabłka, również równomiernie rozłożone, następnie posypujemy obficie cynamonem.Trzecia warstwa to suche składniki,Jako piata i ostatnia warstwę dajemy suche składniki z ostatniej trzeciej miseczki i równomiernie rozciągamy ja na całej formie.Ostatnim składnikiem jest zmrożone masło ścierane na grubych oczkach na całej powierzchni tortownicy.Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 60 min.Po upieczenie nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, tylko zostawiamy koło 15 minut, aż piekarnik trochę przestygnie.Ja użyłam tortownicy 26 cm, ale może być mniejsza i nawet lepiej się prezentuje w mniejszej.