Wykonanie
Witam, dawno mnie tu nie było, ale to wszystko z braku czasu. Jednak dzisiaj chciałabym zaprezentować bardzo fajny, szybki i tani przepis.Składniki:
1 szklanka
mąki1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg tartych
jabłek (na małych oczkach)170 g zmrożonego
masłacynamonPrzygotowanie:Dno okrągłej formy wyłożyć papierem a boki wysmarować
masłem.Wszystkie "suche" składniki wymieszać ze sobą i rozdzielić równe porcje do
trzech miseczek.Jako pierwsza warstwę wysypujemy suche składniki i równomiernie rozciągamy na dnie formy.Druga warstwa to starte
jabłka, również równomiernie rozłożone, następnie posypujemy obficie
cynamonem.Trzecia warstwa to suche składniki,Jako piata i ostatnia warstwę dajemy suche składniki z ostatniej trzeciej miseczki i równomiernie rozciągamy ja na całej formie.Ostatnim składnikiem jest zmrożone
masło ścierane na grubych oczkach na całej powierzchni tortownicy.Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 60 min.Po upieczenie nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, tylko zostawiamy koło 15 minut, aż piekarnik trochę przestygnie.Ja użyłam tortownicy 26 cm, ale może być mniejsza i nawet lepiej się prezentuje w mniejszej.