ßßß Cookit - przepis na Czwarta to jabłka i następnie cynamon.

Czwarta to jabłka i następnie cynamon.

nazwa

Wykonanie

Witam, dawno mnie tu nie było, ale to wszystko z braku czasu. Jednak dzisiaj chciałabym zaprezentować bardzo fajny, szybki i tani przepis.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg tartych jabłek (na małych oczkach)
170 g zmrożonego masła
cynamon
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Wszystkie "suche" składniki wymieszać ze sobą i rozdzielić równe porcje do trzech miseczek.
Jako pierwsza warstwę wysypujemy suche składniki i równomiernie rozciągamy na dnie formy.
Druga warstwa to starte jabłka, również równomiernie rozłożone, następnie posypujemy obficie cynamonem.
Trzecia warstwa to suche składniki,
Jako piata i ostatnia warstwę dajemy suche składniki z ostatniej trzeciej miseczki i równomiernie rozciągamy ja na całej formie.
Ostatnim składnikiem jest zmrożone masło ścierane na grubych oczkach na całej powierzchni tortownicy.
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 60 min.
Po upieczenie nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, tylko zostawiamy koło 15 minut, aż piekarnik trochę przestygnie.
Ja użyłam tortownicy 26 cm, ale może być mniejsza i nawet lepiej się prezentuje w mniejszej.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/11/131-jabecznik-z-kasza-manna.html