Wykonanie
Witajcie KochaniDziś przepis na ciacho z
jabłkami – szarlotka sypana to najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie znam ( i zawsze się udaje ).Bez wyrabiania, bez
jajek, bez mikserów i innych podobnych sprzętów.Jedyne co wymaga od nas pracy to starcie
jabłek ( w moim przypadku zrobił to robot ) – czego można chcieć więcej 😉 ?Do przygotowania szarlotki sypanej, potrzebujemy zaledwie jednej miski i łyżkę 😀 .A więc do dziełaSkładniki ( tortownica o śr. 26cm ):1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
kaszy mannyszklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia2kg
jabłek150g
masłacynamon ( opcjonalnie )Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, oprócz
jabłek oczywiście :).
Jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach i tu, jeżeli lubicie, można dodać
cynamon do
jabłek.Dno i boki tortownicy smarujemy cienką warstwą
masła, wsypujemy jedną trzecią suchych składników, wyrównujemy.Na to połowa
jabłek, znów jedna trzecia suchej warstwy, druga połowa
jabłek i ostatnia część suchych składników.Na wierzch, na całą powierzchnię ciasta, rozkładamy kawałki
masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st., na godzinkę :).Przestudzoną szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom