Wykonanie
Tak wiem,wiem,,to już nie pierwsza szarlotka....i nie ostatnia ha!Uwielbiam.Jakiś czas temu przeglądając różne blogi zauważyłam,że strasznie popularna jest tzw. szarlotka sypana.'Ale jak?' Tak właśnie sobie pomyślałam..Więc zaczęłam czytać. Ciasto na pierwszy rzut oka wydało mi się wyglądać apetycznie a i do tego jest naprawdę proste.Więc na co jeszcze czekam? Czas i na mnie! I oto jest moja szarlotka sypana.Długo szukałam przepisu,który wyda mi się idealny. Znalazłam.Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz i muszę przyznać,że takiego efektu po tym cieście się nie spodziewałam.Jest pyszne! Najlepiej smakuje podawane na ciepło a dodatek
lodów sprawi,że będzie,to deser idealny.
Składniki:2 szklanki
mąki2 szklanki
kaszy manny1 3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 1/2 kg
jabłek,umytych2-3 łyżeczki
cynamonu150 g
masła(zimnego)startego na grubych oczkach3 łyżki
cukruJabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odsącz sok.Dodaj
cynamon,
cukier i dokładnie wymieszaj.Wszystkie sypkie składniki wymieszać i podzielić na trzy części.Formę do pieczenia wysmaruj
masłem i posyp
bułką tartą.Wyłóż pierwszą część ciasta,na to
jabłka. Następną część ciast,
jabłka i trzecią część ciasta.Wierzch posyp startym
masłem.Piec w temp 180 stopni przez około 55 minut.