Wykonanie
Ten przepis zmienił moje życie! Noo może prawie..ale na pewno zmienił podejście do szarlotek:) Dostałam go mniej więcej rok temu od Basi i podeszłam do niego z dużą rezerwą. Nie przepadam za
jabłkami, szarlotkami plus tutaj dochodzi dziwaczne wykonanie. Wypróbowałam i ...jest coś fantastycznego w tym cieście. Nie ma prawa się nie udać, nic nie musi wyrosnąć, niczego nie trzeba wyrabiać ani nawet miksować a zrobienie go trwa chwilę. Polecam!
Składniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
kaszy mannyok pół szklanki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)1- 1,5 kg
jabłekłyżeczka
proszku do pieczeniacynamon (jeśli lubicie ja użyłam ok 3/4 łyżeczki)ok 170 g zimnego
masłaWykonanie:
Mąkę,
kaszę i
cukier wymieszaj i podziel na 3 części.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Formę do pieczenia wysmaruj
masłem. Wsyp 1 część suchych składników i wyłóż połowę
jabłek. Posyp
cynamonem. Wsyp drugą część mieszanki i znowu przykryj
jabłkami i posyp
cynamonem. Na koniec wysyp ostatnią część suchych składników i zetrzyj na tarce
masło. Najlepiej jeśli jest zimne. Moje wyjęłam prosto z zamrażarki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 50 minut.Smacznego!