Wykonanie
Mega szybkie ciasto do zrobienia, żadnego zagniatania, brudzenia rąk, wystarczy pomieszać suche składniki, wsypać do tortownicy, wyłożyć
jabłka a na koniec dodać
masło i już... samo się piecze...Przepis zaczerpnięty z bloga Śladami Słodkiej Babeczki - TUTAJ oryginalny przepis .Składniki na tortownicę 28 cm:1,5 szklanki
mąki1,5 szkalnki
kaszy manny1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła1,5 kg
jabłekłyżka
cynamonu3 łyżki
cukru do
jabłek (albo wcale jak
jabłka są słodkie)Wymieszać w misce suche składniki.
Jabłka umyć, obrać, starkować na tarce o grubych otworach i wymieszać z
cukrem (o ile dajemy) i
cynamonem. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy wysypać 1/3 "ciasta", wyłożyć połowę
jabłek, drugą część masy,
jabłka i na koniec "ciasto". Bardzo zimne
masło, najlepiej zmrożone starkować i wyłożyć na cieście.Ja tutaj popełniłam błąd, bo nie chciało mi się wcześniej mrozić
masła, więc je tylko pokroiłam na malutkie kawałeczki i musiałam podczas pieczenia nakłuwać ciasto (widać tego efekty na zdjęciach), żeby tłuszcz wsiąknął do środka i związał porządnie wszystkie suche składniki.Na szczęście ciasto upiekło się znakomicie i będzie nieraz powtarzane :)Oczywiście piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę aż do zrumienienia wierzchu.Smacznego!