ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na szybko, czyli szarlotka sypana

Szarlotka na szybko, czyli szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Mega szybkie ciasto do zrobienia, żadnego zagniatania, brudzenia rąk, wystarczy pomieszać suche składniki, wsypać do tortownicy, wyłożyć jabłka a na koniec dodać masło i już... samo się piecze...
Przepis zaczerpnięty z bloga Śladami Słodkiej Babeczki - TUTAJ oryginalny przepis .
Składniki na tortownicę 28 cm:
1,5 szklanki mąki
1,5 szkalnki kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
3 łyżki cukru do jabłek (albo wcale jak jabłka są słodkie)
Wymieszać w misce suche składniki. Jabłka umyć, obrać, starkować na tarce o grubych otworach i wymieszać z cukrem (o ile dajemy) i cynamonem. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy wysypać 1/3 "ciasta", wyłożyć połowę jabłek, drugą część masy, jabłka i na koniec "ciasto". Bardzo zimne masło, najlepiej zmrożone starkować i wyłożyć na cieście.
Ja tutaj popełniłam błąd, bo nie chciało mi się wcześniej mrozić masła, więc je tylko pokroiłam na malutkie kawałeczki i musiałam podczas pieczenia nakłuwać ciasto (widać tego efekty na zdjęciach), żeby tłuszcz wsiąknął do środka i związał porządnie wszystkie suche składniki.
Na szczęście ciasto upiekło się znakomicie i będzie nieraz powtarzane :)
Oczywiście piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę aż do zrumienienia wierzchu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/10/szarlotka-na-szybko-czyli-szarlotka.html