Wykonanie
Wahałam się czy przygotować to ciasto. Ciężko było wyobrazić sobie jak z suchych produktów i
masła na górze wyjdzie ciasto. Ale ciekawość wygrała. Już kolejną niedziele w
rzędu przygotowuje tę szarlotkę i nie mam dość:) Szarlotka jest przepyszna zarówno na zimno jak i na ciepło z
lodami waniliowymiSkładniki:szklanka
mąkiszklanka
kaszy mannypół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masła ( pól godziny przez przygotowywaniem ciasta wstawić do zamrażarki)2 płaskie łyżeczki
cynamonu1,5 kg
jabłek ( najlepiej Szara reneta)W misce wymieszać
mąkę kaszę, proszek i
cukier. Podzielić na 3 równe części.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podzielić na 2 równe części. Tortownicę wysmarować
masłem i posypać
bułką tarta. Wysypać 1 część
sypkich produktów, na to wyłożyć 1 porcje
jabłek i posypać równomiernie łyżeczka
cynamonu. Wysypać drugą część
sypkich produktów i na to
jabłka i
cynamon. Ostatnia warstwa to
sypkie produkty i
masło, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na cały wierch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okres 50-60 minut. Przed podaniem posypać odrobiną
cukru pudru.
Smacznego!Aga