Wykonanie
Jesienią i zimą królują w moim domu ciasta z
jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest
ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z
cynamonem, taką najzwyklejszą :)
Składniki na ciasto:250 g
mąki80 g
cukrupłaska łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią8 g (pół małej paczki)
proszku do pieczenia80 g
masła3 duże łyżki
jogurtu naturalnego1
jajkoSkładniki masy
jabłkowej:1 kg
jabłek1/2 szklanki
cukru2 czubate łyżeczki
cynamonu1
kisiel cytrynowy bez
cukrucukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie masy
jabłkowej:Obrane i pokrojone na małe kawałki
jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około 30 minut. Czas zależy od rodzaju
jabłek.
Jabłka muszą zacząć się rozpadać.Zdejmujemy z ognia, dodajemy
cynamon i całość dokładnie mieszamy.Dosypujemy
kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.Przygotowanie ciasta:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki
masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie.Następnie dodajemy
jogurt oraz
jajko i całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zagniatamy jak najkrócej.3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno
mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je
mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm.Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim
jabłka.Na jabłkach rozkładamy paseczki ciasta, tworząc kratkę.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (piekarnik elektryczny: grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)