ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z cynamonem

Szarlotka z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Jesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :)
Składniki na ciasto:
250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
3 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
Składniki masy jabłkowej:
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel cytrynowy bez cukru
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie masy jabłkowej:
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.
Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około 30 minut. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.
Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie.
Następnie dodajemy jogurt oraz jajko i całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zagniatamy jak najkrócej.
3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm.
Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim jabłka.
Na jabłkach rozkładamy paseczki ciasta, tworząc kratkę.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (piekarnik elektryczny: grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/szarlotka-z-cynamonem.html