ßßß

Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 kostka masła4 żółtka ( z białek można ubić pianę z łyżeczką cukru pudru i posmarować nią warstwę jabłek )niecała szklanka cukru2 łyżki 22% śmietany (opcjonalnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypaniałyżka masła do posmarowania blachy
Jabłka:8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka1 łyżka cynamonu2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)Zacznijmy od ciasta.Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodałam żółtka.
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około30 minut do lodówki/zamrażalnika.W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.Można użyć też tortownicy.Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)Smacznego!